Sport

60 éve még a vb-döntő elvesztése számított kudarcnak

román-magyar (román-magyar, )
román-magyar (román-magyar, )

1954 nyarán, alig egy évvel a legendás londoni 6:3 után Magyarország újabb futballdiadalnak néz elébe: a világbajnoki döntőnek. Az Aranycsapat győzelme nem lehet kétséges, amikor azonban a várva várt győzelem elmarad, a csalódott szurkolók először csak tüntetni, aztán törni-zúzni kezdenek Budapesten, sőt egyesek már forradalomról beszélnek.

Benedek Szabolcs történelmi dokumentumokon alapuló regénye a magyar közelmúlt egyik elfelejtett epizódját eleveníti fel egy tipikus budapesti bérház lakóinak sorsán keresztül, akik között éppúgy megtalálható az elvhű kommunista házmester, mint a volt horthysta főtiszt vagy a munkatáborokból hazatért házaspár.

Egyszerű futballhisztéria volt ez vagy az 1956-os forradalom előjátéka? Tömegoszlatási főpróba? A szabadság első szárnypróbálgatása? Senki sem tudja – a Focialista Forradalom nevezetű regény segít elképzelni, milyen lett volna nekünk is ott lenni az események forgatagában.

Focialista Forradalom
Fotó: Libri Kiadó

„Regény egy nagyon régi időről, amikor még — állítólag — majd’ százezren is voltak egy futballmeccsen, amikor ez a játék még része volt az életünknek, és egy-egy gólnak, taccs­nak (nem partdobásnak!) meghatározó befolyása lehetett az ország sorsára vagy a szerelmünkre. Gazdag regény, van benne országsors, szerelem, taccs, gól, százezrek. Most az olvasó térfelén pattog a pettyes (a játékszer)” – beszélt a könyvről Eszterházy Péter.

Lakat T. Károly így értékelte a regényt: „Ezt a könyvet nem kell elolvasni! Csak majd nagyon nehéz lesz kölcsönkérni attól, aki éppen olvassa…”

Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten. A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, politikatudomány szakirá­nyon szerzett diplomát. Az elmúlt tizenöt évben hivatalnokoskodott, valamint írt vagy tucatnyi könyvet, sok tucat tárcát, novellát és kritikát, illetve kapott egy József Attila-díjat. Szabad­idejében a lányait kísérgeti haza az óvodából és az iskolából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik