Sport

Kapusgól: az NHL-ben is ritka, itthon még inkább

jégkorong (oroszország, usa, jégkorong)
jégkorong (oroszország, usa, jégkorong)

Mike Smith az NHL történetében a 11. kapus, aki gólt szerzett. Magyarországon eddig csak egyszer történt ilyen bravúr.


Mike Smith gólját még sokat fogják emlegetni
Fotó: AFP

Amint arról írtunk, magyar idő szerint vasárnap hajnalban már csak pár másodperc volt vissza a Phoenix Coyotes és a Detroit Red Wings jégkorongmeccséből az NHL-ben, amikor a hazaiak kapusa, Mike Smith elengedett egy lövést, a korong pedig egy pillanattal a meccs végét jelentő dudaszó előtt áthaladt a gólvonalon – ezzel a góllal lett 5-2.

„Nem is tudom, hogy mit mondjak. Sokan voltak előttem, így nem is láttam pontosan mi történt, csak felvételről tudtam visszanézni. Természetesen edzéseken sokat gyakorlom a korongkezelést, de egy mérkőzésen számos dolognak kell történnie ahhoz, hogy össze is jöjjön. Ez egy amolyan bónusz volt amellett, hogy meg is nyertük a mérkőzést” – mondta a találkozót követően Smith az Arizona Republic c. újságnak arról, hogy az NHL történetének mindössze 11. olyan kapusa lett, aki gólt tudott szerezni. Összesen 14 ilyen találat született.

Videó – Mike Smith gólja:

Nem egyszerű dolog egy kapusnak gólt ütni a hokipályán, ahogy Smith is mondta, tényleg sok tényezőnek kell összejönnie, ezek közül az egyik például az, hogy a túloldalon már ne álljon kolléga a vasak között – ebből is következik, hogy jobbára a meccsek végén esnek ezek a találatok. Van még egy különös verziója annak, amikor a hálóőr neve mellé kerül be egy strigula a gólokat számláló rubrikába: amikor egy játékos a saját kapujába talál be úgy, hogy az ellenféltől legutoljára a kapus ért hozzá a koronghoz, a jégkorongban tudniillik nem létezik az öngól fogalma.

Videó – Billy Smith szerezte az első kapusgólt az NHL-ben:

Az 1917 óta íródó NHL-történelemben az első alkalommal 1979-ben jegyeztek fel kapusgólt, azt Billy Smith, a New York Islanders hálóőre jegyezte és épp a fent vázolt módon, azaz ő volt az utolsó, aki a koronghoz ért, mielőtt az egyik coloradói a saját, üresen tátongó kapujába passzolt volna. Két hálóőr van mindössze, aki egynél többször zörgette meg a hálót: a Philadelphia Flyers legendás portása, Ron Hextall kétszer, míg a New Jersey Devils jelenleg is aktív klasszisa, Martin Brodeur háromszor talált be. Hextall teljesítményének értékét növeli, hogy ő mindkettőt egy-egy látványos emeléssel szerezte, míg például Brodeur harmadik találata igen szerencsés körülmények között esett, erről írtunk is az előző szezonban.


Bálizs Bence találata ritka, mint a fehér holló
Fotó: MTI

Magyarországon eddig egyetlen egy alkalommal esett olyan gól, amit kapus szerzett, ezt pedig válogatott kapuvédőnk, Bálizs Bence jegyzi. „Brunya” még a Sapa Fehérvár AV19 farmcsapatában köszönt be egy Brassó elleni MOL Liga-meccsen, ezzel állította be a 6-3-as végeredményt 2011 szeptemberében.

Videó – Bálizs Bence egyedüli hazánkban, aki gólt ütött:

„El sem akarom hinni, hogy én vagyok ebben az első. Egy távoli lövést kellett megfognom, és szerettem volna gyorsan elütni a korongot, hogy ne a mi kapunk előtt legyen a bedobás. A korong csak szállt, az utolsó hátvédjük ugorva sem érte el, és a jégre érkezés után csúszott az üres brassói kapu felé. Egyik csapattársam, Láda Balázs biztosított, de mivel egyik brassói játékos sem érte el, hagyta, hogy én legyek a gólszerző. Fantasztikus érzés! Remélem, volt videó a meccsen, mert szeretném jó sokszor visszanézni” – idézte fel akkor az élményt Bálizs.

Az NHL gólszerző kapusai

Alapszakasz:

1979. november 28.: Billy Smith, New York Islanders
1987. december 8.: Ron Hextall, Philadelphia Flyers
1996. március 6.: Chris Osgood, Detroit Red Wings
1999. január 2.: Damian Rhodes, Ottawa Senators
2000. február 5.: Martin Brodeur, New Jersey Devils
2001. január 2.: José Theodore, Montréal Canadiens
2002. március 10.: Jevgenyij Nabokov, San José Sharks
2004. február 14.: Mika Noronen, Buffalo Sabres
2006. április 15.: Chris Mason, Nashville Predators
2011. december 26.: Cam Ward, Carolina Hurricanes
2013. március 21.: Martin Brodeur, New Jersey Devils
2013. október 19.: Mike Smith, Phoenix Coyotes

Rájátszás:

1989. április 11.: Ron Hextall, Philadelphia Flyers
1997. április 17.: Martin Brodeur, New Jersey Devils

Ajánlott videó

Olvasói sztorik