Sport

Lehetne magyar csapat a KHL-ben

sapa-fehervar(210x140)(1).jpg (sapa fehérvár av19, sapa fehérvár, jégkorong)
sapa-fehervar(210x140)(1).jpg (sapa fehérvár av19, sapa fehérvár, jégkorong)

Persze nem most rögtön, de a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnökének egyik vágya az, hogy belátható időn belül képes legyen a hazai hoki felmutatni egy, a ligához csatlakozó csapatot.

Szeretné, ha a Fehérvár mellett még egy magyar csapat csatlakozhatna az osztrák ligához, ezen kívül a Mol Ligában több magyar klubcsapat és egy szlovák együttes szerepelne. Megítélése szerint belátható időn belül a magyar hoki képes lenne egy, a nyugat felé terjeszkedő orosz profiligához (KHL) csatlakozó csapatot felmutatni – mondta a Jégkorongblognak nagy terveivel, vágyaival kapcsolatban Németh Miklós, az MJSZ elnöke – a Közgép Zrt. vezérigazgatója.

A válogatottal kapcsolatban reméli, öt-tíz éven belül a csapat olyan erőssé válik, hogy képes lesz ingázni a divízió I (ahol most szerepel), és az elitnek számító A csoport (ahol egyszer járt, még 2009-ben) között.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Milliárdok mehetnek a pályákra

Ebben az idényben előreláthatólag ötmilliárd forint áramlik a jégkorongba a társasági nyereségadó (TAO) révén és a magyar szövetség elsősorban jégpályafejlesztésekre helyezi a hangsúlyt.

A 2011/12-es időszakban 2,5, az előzőben 4,2 milliárd forint érkezett a sportágba a TAO-nak köszönhetően, a 2013/14-es ciklusban pedig  előreláthatólag ötmilliárddal számolhatnak.

Kiemelte, hogy a szövetség a létesítményfejlesztések felé tolja el a hangsúlyt, és hat jégpálya építését, illetve korszerűsítését támogatja. A remények szerint a Ferencváros Kőbányán kap jégpályát, Székesfehérváron átadják majd a sátras edzőpályát, Jászberényben befedik a meglévő pályát, az UTE a Szilágyi úton építhet edzőpályát. A Kisstadion sátras befedése már zajlik, ott a hónap végén várhatóan lesz jég is, míg a Tüskecsarnok mellett már felépült a Tüskesátor, ahol egy hete tartanak edzéseket, utánpótlás-mérkőzéseket. Hozzátette: az MJSZ szeretne később egy jeges edzőközpontot is építeni.

A Tüskecsarnok / Fotó: Sport24

Az elnök ugyanakkor – Szegedet és Kaposvárt említve – kiemelte: sajnálja, hogy több városban, ahol régóta van pálya, nem sikerült csatlakozni a minőségi utánpótlás-neveléshez.

Németh Miklós azt még nem döntötte el, hogy jövőre, amikor lejár a mandátuma, indul-e az elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik