Sport

Beperelte szövetségét az olimpiai bajnok

Claudia Pechstein (Claudia Pechstein, gyorskorcsolya, )
Claudia Pechstein (Claudia Pechstein, gyorskorcsolya, )

A gyorskorcsolya német királynőjét, az ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechsteint 2009-ben tiltották el két évre, doppingvétség gyanúja miatt. Az egykori kelet-német versenyző 2012-ben, 40 évesen visszatért a jégre. Most kártérítésért perel. A német és a nemzetközi szövetségtől összesen 31 milliót követel. Azt állítja, sosem doppingolt.

„500 negatív doppingteszt után, bizonyítékok nélkül tiltottak el.” – írja hivatalos honlapján a 41 éves Claudia Pechstein. Szerdán kezdődött Münchenben a per, amelynek során 31 millió eurós kártérítést követel a német és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségtől (ISU).

A per során az a Thomas Summerer képviseli, aki korábban egy másik kelet-német atlétának, a sprintfutó Katrin Krabbénak már kicsikart kártérítést. Pechstein mellett ál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke, Dr. Thomas Bach is, aki nemrég kijelentette: szerinte minden sportolót, akinek nincs pozitív doppingtesztje, tisztának kell nyilvánítani.

Pechstein eltiltását azért kapta, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint vérével „trükközött”, hogy állóképességét javítsa, konkrétan vérdoppingra azonban nincs bizonyíték. A korcsolyázó azt állítja, édesapjától örökölt genetikai problémák miatt voltak magasabbak a vizsgált értékek az általánosnál, ezt az indokot azonban figyelmen kívül hagyták eltiltásakor.

A jelenleg a szocsi téli olimpiára készülő veterán versenyző, aki 2012-es visszatérését ezüstéremmel ünnepelte a budapesti Európa-bajnokságon. Eltiltása miatt szponzori pénzektől, díjaktól esett el, emellett pedig követeli a szükséges orvosi vizsgálatok költségének visszatérítését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik