Sport

Érthetetlen döntés az Eb előtt

Januárban, Budapesten rendezik az európai műkorcsolyázók számára a szocsi téli olimpia előtti utolsó nagy megmérettetést, az Európa-bajnokságot. A kontinensviadalt hosszas huzavona után végül a Syma csarnokban rendezik majd, ám a Nemzetközi Szövetség nem könnyíti meg a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség helyzetét.

Hagyományosan a páros műkorcsolyázók viadala ér véget legelőször, ám idén ezt megváltoztatták, és a páros kűr a program végére, vasárnap délelőttre, közvetlenül a gála elé került. A döntés előtt a rajongók, a versenyzők és a magyar szakvezetés is kissé értetlenül áll.

„A programot a nemzetközi korcsolyázó szövetség állította össze, ők pedig a televíziós közvetítéseket intéző cég akaratát kell, hogy kielégítsék. Mi nem tudunk ezzel mit kezdeni, el kell fogadnunk ezt a döntést, akár egyetértünk vele, akár nem.” – nyilatkozta Bálint Csaba, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szakági sportigazgatója a németországi Oberstdorfban rendezett olimpiai pótkvalifikációs versenyen.

Az érintett versenyzőknek is meg van a véleménye a változásról. „50-50%, hogy részt veszünk-e az idei kontinenstornán.” – mondta Makszim Trankov, a címvédő Európa- és világbajnok orosz páros férfi tagja. „Mi vagyunk a mezőny legidősebbjei, nem véletlen, hogy mi szoktuk a leghamarabb befejezni a versenyt. Többen közülünk már 30 fölött vannak, így a két program, a kűr és a gála egy napon túlságosan megterhelő. Szomorú, hogy a pénz és a TV-társaságok érdeke ismét előbbre való a versenyzőknél…”

„Ráadásul vasárnap reggel mindenki alszik, senki nem nézne meg minket. Felkészülésnek pedig a Grand Prix-k is jók, ezért nem muszáj elindulni Budapesten.” – tette hozzá Trankov partnere, Tatjana Volsozar. „Szerintem mindenkinek az lenne az érdeke, hogy jó versenyek legyenek Budapesten, de így a legerősebb párosok valószínűleg nem lesznek ott a januári Európa-bajnokságon. Kérdeztük a női, férfi versenyzőket, jégtáncosokat is, ők is értetlenül állnak a változás előtt.”

A 2014-es Európa-bajnokságot január 13-19 között rendezik a Syma Sport- és Rendezvény Központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik