Sport

Újabb volt NFL-játékos lett öngyilkos

amerikai foci (amerikai foci, )
amerikai foci (amerikai foci, )

Újabb amerikaifutball-játékos, Paul Oliver lett öngyilkos. A sportág játékosainak körében feltűnően gyakorinak tűnő jelenséget a kutatók összefüggésbe hozzák a fejet érő folyamatos ütések agykárosító hatásaival.

Paul Olivert, a San Diego Chargers 29 éves játékosát szerdán találták holtan Atlanta egyik elővárosában lévő otthonában. A sportoló, aki 2007 és 2011 között volt a Chargers játékosa, agyonlőtte magát. Halála 17 hónappal követte egy másik Chargers-védő, Junior Seau öngyilkosságát.

Seau agyát független kutatók vizsgálták meg, és azt fedezték fel, hogy krónikus enkefalopátiában (CTE) – többek közt emlékezetvesztéssel, személyiségtorzulással, depressziós tünetekkel járó agyműködési zavarban – szenvedett, betegségét nagy valószínűséggel a két évtized amerikaifutball során a fejét ért ütések okozták.


Paul Oliver (balra) a Chargersben játszott
Fotó: AFP

Az aktív és visszavonult NFL-játékosok öngyilkosságainak sorában Oliveré a legújabb eset. Noha egyikük halála sem volt közvetlenül sportolói karrierjéhez köthető, az erőszakos és zavaros viselkedés arra a betegségre jellemző, amely összefügghet a mérkőzések és edzések idején a játékosok fejét érő folyamatos ütésekkel.

A profi amerikaifutball-liga (NFL) augusztusban beleegyezett, hogy szétoszt 765 millió dollárt az őt perlő több ezer volt játékos között. A felperesek közül sokan szenvednek elbutulástól és egyéb egészségügyi problémáktól, és azzal vádolták a ligát, hogy eltitkolja az agysérülések veszélyét, miközben hasznot húz a sportág erőszakosságából.

Egyelőre nem tudni, Oliver a felperesek között volt-e. Az NFL idő közben változtatott a játék szabályain, többek között megtiltotta a legveszélyesebb, védősisakok közti ütközést, és előírta a csapatoknak, hogy ne engedjék pályára a fejsérülést szenvedett játékosaikat, ha emlékezetkiesést, szédülést vagy hasonló tüneteket tapasztalnak náluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik