Sport

Svájcban leszavazták a stadionépítést

Letzigrund stadion (Letzigrund stadion)
Letzigrund stadion (Letzigrund stadion)

A zürichi tisztviselők a vasárnapi gyűlésen utasították el a város labdarúgócsapatainak új létesítményéről szóló 237 millió dolláros tervét.

A legfrissebb eredmények szerint a városlakók 50,8 százaléka nem kért az új stadionból, amely 19 500 néző befogadására lett volna alkalmas a település nyugati felében.

Nincs stadionváltás Zürichben
Fotó: AFP

„Ez szomorú” – beszélt Kobi Kuhn, a svájci labdarúgó-válogatott egykori edzője, aki kampányolt az új pálya felépítése mellett. „Viszont el kell fogadnunk a szavazás eredményét.”

A döntés értelmében a város két alakulata – az FC Zürich illetve a Grasshopers – a jövőben is a Letzigrund stadionban kénytelen pályára lépni mikor pályaválasztóként szerepel.

A jelenlegi létesítménybe 25 ezer néző fér be, ám úgy tartják, hogy a szurkolóknak nem megfelelő a meccsnézéshez, hiszen túl távol ülnek a játéktértől.

A kritikusok egyik fele szerint túl drága, míg a többiek szerint túl kicsi lenne az új aréna.

A hazai meccsek továbbra is a Letzigrund stadionban zajlanak majd
Fotó: AFP

A projekt jövője körül egyelőre hatalmas a bizonytalanság. A svájci Blick információi szerint a Credit Suisse bank azzal a feltétellel adott el földterületet a városvezetésnek 2009-ben, hogy annak nagyobbik felén stadionnak kell épülnie. A pénzintézetnek visszavásárlási joga van, ha ez mégsem valósulna meg.

Korábban a Credit Suisse bank finanszírozásával szó volt egy 30 ezres létesítmény kialakításáról, ám ez jogi akadályok miatt nem valósulhatott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik