Sport

Deák-Bárdos Mihály: “Nem akarok megélhetési birkózó lenni”

deák bárdos mihály (deák bárdos mihály, )
deák bárdos mihály (deák bárdos mihály, )

Deák-Bárdos Mihály 38 évesen, a legnehezebb súlycsoportban is ötödik helyen zárt a budapesti birkózó világbajnokságon. Lehet, hogy ez volt számára az utolsó világverseny.

Öt egyéni vb-ezüst, egy Európa-bajnoki arany, két Eb-ezüst és három Eb-bronz gazdája lépett szőnyegre vasárnap este a 28 éves – vagyis tíz évvel fiatalabb – észt Heiki Nabi ellen a világbajnokság elődöntőjében. Azonban Deák-Bárdos Mihály vereséget szenvedett, így nem sikerült fináléba jutnia, majd a magyar csapat korelnöke a bronzmeccsen is – a kazah Nurmahan Tinalijev ellen – kikapott, így ötödikként zárt a 120 kilogrammosok között.

“Volt fizikai fáradtság, ami annak is betudható, hogy szorosan követték egymást a meccsek. A vesztes elődöntő után és a bronzmeccs előtt pihenhettem, de ezek szerint nem volt elég időm, hogy regenerálódjak, mert 38 évesen nehezebb ez, mint a fiataloknak. Ez a kazah egyébként jó birkózó, háromszor lett bronzérmes, engem is legyőzött már bronzmeccsen. A verseny előtt azt gondoltam, hogy jó lenne éremért birkózni hazai pályán, ez megadatott és a sorsolás is olyan volt, hogy ezt ki tudtam használni. Azt azért sajnálom, hogy az észt versenyzőt nem sikerült megvernem. Egy hónappal ezelőtt legyőztem, de most szinte kétszer olyan erősnek tűnt” – összegezte a zárónap eseményeit nehézsúlyú Európa-bajnok birkózónk.


A bolgár Miloszlav Metodievet könnyen verte
Fotó: MTI

A világbajnokságokon eddig elkerülte a szerencse Deák-Bárdos Mihályt, hiszen 1997-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben sorra ezüstérmet gyűjtött, a 2008-as szombathelyi viadalon pedig csapatban is második lett. Éppen ezért hiányozhat az aranyérem, legfőképp úgy, hogy fiatalabb már nem lesz a miskolci olimpikon.

“Tényleg hiányzott volna, de reálisan tekintve az éremnek is nagyon örültem volna. Tudni kell, hogy 10-12 évvel idősebb vagyok a többieknél, minimum. Ebben a sportágban egy fiatalabb versenyző erőnlétben tud fejlődni, én már nem biztos, inkább csak szinten tartom magam.”

Ami az egész napi teljesítményt illeti, Deák-Bárdos előbb könnyedén verte a bolgár Miloslav Metodijevet, majd a dominikai Ramon Garcia Garcia ellen megszenvedett a sikerért.

Nehezen indult be, de annál szebb győzelmet aratott
Fotó: MTI

“A négy közé jutásért saját magamnak tettem nehézzé a meccset és onnan kellett megfordítanom. Úgy kellett lehoznom, hogy később egyáltalán legyen értelme arról beszélni, hogy éremért birkózhatok. Nagyon rég fordult elő egy világversenyen velem, hogy 0-5-ről kelljen fordítani, de ez a lelkierőmet mutatja és azt, hogy az új szabályok jók nekem. Sajnos az elején hamar dűlőre akartam vinni a dolgot, hogy minél többet tudjak pihenni a következő mérkőzés előtt. Ez nem így lett, olyan iramban és olyan technikai dolgokat kellett bemutatnom, hogy ne is legyen kérdéses, én vagyok a jobb. Ha már magamnak nehézzé tettem, nekem is kellett megoldanom ezt a helyzetet.”

Ha már szóba került a szabályváltoztatás is, melynek köszönhetően a birkózás nem került le az ötkarikás programról, sőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében 2020-ban Tokióban és a 2024-es olimpián is ott lesz, a Sport24-nek Deák-Bárdos Mihály elárulta, amikor meghallotta, hogy száműznék a sportágat, nyomdafestéket nem tűrő véleménye volt.

Fotó: MTI

Nem értettem, hogy került egyáltalán szóba, de a birkózók megint bebizonyították, hogy ez egy küzdősport és mi tudunk küzdeni. Amikor megtudtuk, hogy a baseball és a softball, a fallabda és a birkózás jutott be a háromba, akkor már biztos voltam benne, hogy ez sikerül. Viszont ha itt lett volna a karate, na akkor szkeptikusabb vagyok. A karate is küzdősport, népszerű a Távol-Keleten kívül is.”

2020 nagyon messze van, de már a 2016-os riói olimpia is távolinak tűnik Európa-bajnok birkózónk számára, sőt, a budapesti világbajnokság előtt sejtelmesen a visszavonulására is célozgatott. Hogy ez valóban így lesz-e, azt egyelőre még ő sem tudja, de az biztos, ha megszületik a döntés, nem változtatja meg.

“Sok mindennek kell szerepet játszania abban, hogy azt mondjam, vége, befejeztem. Ha éremért akarok küzdeni, olyan erőállapotban kell lennem, amit lehet, nem tudok megcsinálni, mert 39 évesen nem tudok már erőben fejlődni. A szabályok miatt viszont benne van az is, hogy még mindig eljutok ilyen szintre. Lesz időm most, ha meghozok egy döntést, az egyszeri lesz és végleges.”

“A kondíció szól mellettem, az mindig az előnyöm és a fegyverem volt. Azt a stílusú birkózás, amit én csinálok, nem sokan bírják, ilyen idősen szinte senki. A birkózótudásom is előrevisz, a bolgár és a dominikai ellen is kihoztam magamból azokat a dolgokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy megverjem őket, de az utolsó lépést nem tudtam megtenni, hogy bejussak a döntőbe. Nem tudom,mit hoz a jövő. A vak is azt mondta, majd meglátjuk. Nem tudom mi lesz, hogy lesz, addig szeretném csinálni, amíg azt érzem, van értelme. Nem akarok megélhetési birkózó lenni.”

Persze az is lehet, a folytatás mellett dönt kiváló olimpikonunk. A rutin, a tudás és tapasztalat csak egy dolog, más is kellene ahhoz, hogy ismét érmeket szállítson kötöttfogásban Magyarországnak Deák-Bárdos Mihály. És mi ez a tényező?

“Lehet, hogy jövőre visszaemelik a súlycsoport határát 130 kilóra. Ez könnyebb lenne, az előnyömre válna, mert akkor nem kellene 8-10 kilókat fogyasztani. De nem mondom akkor sem, hogy tuti nem hagyom abba. Elgondolkodnék rajta. Majd az élet eldönti, hogy változtatnak-e, és ha igen mikor. Ha 2015-ben, vagy 2016-ban, az nekem már késő lenne. Nem látok arra reális esélyt, hogy Rióig 120 kilóval tudnék menni és arra sem, hogy 120 kilóban folytatnám a versenyzést. A fogyasztás sok mindent befolyásol és sok mindent eldönt.”

Fotó: MTI

“Az életemet birkózás nélkül el sem tudtam képzelni. Az edzőtáborozás, a versenyek, az egész légkör hiányozna. A birkózás egy nagy család, mindenki egymásnak drukkol, mindenki ott van egymás versenyén, mindenki segít a másiknak. Szeretnék egyszer egy olimpiára eljutni edzőként is, de nem tudom, mit hoz az élet. A lehetőségeket ki kell használni. 2010-ben lediplomáztam sportszervező menedzser szakon, tehát ilyen munkákat is el tudok vállalni, ebben is szeretnék előrelépni.”

Végezetül elárulta, mi az, ami miatt érdemes a birkózással foglalkozni és a nehézségek ellenére is küzdeni, hajtani. 38 évesen számtalan mérkőzés van a háta mögött, határtalan tudása és tapasztalata a szőnyegen kincs lehet a fiatalok számára, ha egyszer edzői pályafutásra adja a fejét. Útravalóul az utánpótlás számára fontosnak tartja, hogy szívből kell birkózni.

“Ne azért, mert anyuka, apuka, vagy az edző azt mondta, hanem ők akarjanak. Saját példámból kiindulva én sem voltam tehetséges embernek kikiáltva, de a szorgalmammal, akaraterőmmel olyan eredményeket értem el, melyekre gyerekként gondolni sem mertem. Az egyik nap elvernek, a másik nap koplalsz, de ha ezt nem szívből csinálod, előbb utóbb feladod. Viszont ezen az úton végigjárva olyan élményekkel gazdagodsz, amelyeket sosem felejtesz el.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik