Sport

Elkészült az új magyar himnusz

mob (mob, )
mob (mob, )

Először játszották le a Magyar Olimpiai Bizottság hétfői rendezvényén azt a himnuszt, amely az elkövetkezendő időkben a magyar aranyérmek alkalmával hangzik majd fel.

Mindannyian emlékszünk azokra a kellemetlen pillanatokra, amelyeket Szilágyi Áron londoni olimpiai aranyérme után éltünk át az eredményhirdetés alkalmával. A helyi szervezők rossz himnuszváltozatot játszottak le, így a Magyar Olimpiai Bizottságnak intézkednie kellett, hogy ez a további lehetséges aranyérmek idején ne ismétlődjön meg. Szerencsére volt még lehetőség hallani az eredeti verziót, hiszen további hét aranyérem született a 2012-es játékokon.

A közelmúltban a MOB felkérte az Erkel Ferenc Társaságot, hogy készítsen el egy olyan változatot, amelyet a világversenyeken hallhatunk majd aranyérmeink után. Ugyanis a NOB kiköti, 90 másodpercnél nem lehet hosszabb a mű, és a londoni „helyreállítás” után a 2 perc 26 másodperces változatot játszották le – ezzel a magyar himnusz volt a leghosszabb az olimpián.

Az Erkel Társaság végül a MÁV Szimfonikus Zenekarral, Erkel Ferenc eredeti partitúráját alapul véve készítette el a legújabb változatot. További követelmény volt, hogy énekszó ne hangozzék el benne, viszont közösségi éneklésre alkalmas legyen.

Somogyváry Ákos karnagy, művészeti vezető, a Társaság elnöke elmondta, teljes mértékben az eredeti kottához nyúltak vissza a munka során, és így az első és az utolsó négy ütemben megszólal a harangszó is, amely eddig nem jelent meg a Himnusz-változatokban – ez a nándorfehérvári diadalra utal.

A HIMNUSZ ITT HALLGATHATÓ MEG.

„Nagyon örülök, hogy közel húszévnyi tevékenység után felcsendülhet az eredeti Himnusz dallama, először a sportvonalon, de remélem, később a közéletben is elterjed majd. Többször, sokféle átirat született, de a mű eredeti szépsége, a verbunkos jelleg eltűnt, az ebből fakadó tempó is megkopott, a feledés homályába merült. Most ehhez nyúltunk vissza. Bízvást mondhatom, hogy Erkel eredeti művének lendülete, karaktere, frissessége méltó kísérője lesz sportolóinknak, és lelkesíti őket és a szurkolókat” – mondta Somogyváry Ákos, aki a zeneszerző leszármazottja.

Sőt, hogy milyen az élet: nagyapja az a Hazai-Henszelman Kálmán, aki az 1936-os olimpián a magyar vízilabdacsapat tagjaként meghallgathatta a magyar himnuszt. Azt a Hymnust, amelyet az ő dédapja, Erkel Ferenc komponált.

S hogy ki volt többek között Hazai-Henszelman Kálmán csapattársa Berlinben? Tarics Sándor, aki éppen hétfőn ünnepli 100. születésnapját.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke egyébként a sajtóeseményen újságírói kérdésre elmondta, ő országgyűlési képviselőként nem tervezi, hogy továbbviszi az ügyet, hogy állami eseményeken is az új verziót játsszák, de ha erre igény érkezik, a MOB partner lesz a kérdésben.

Az ifjú olimpikonokat köszöntötték

A MOB hétfői ünnepségén azokat az érmes fiatal sportolókat köszöntötték, akik a januári Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, valamint a XII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon érték el a kiemelkedő eredményeket.

Sydney-ben először voltak ott a magyarok, ahol 17 sportágban 30 nemzet sportolói szerepeltek. A mieink 14 érmet (6 arany-, 1 ezüst- és 7 bronzérmet) szereztek. Utrechtben is 14 érem jött össze, 8 arany-, 3 ezüst- és 3 bronz. Itt 49 nemzet küzdött, az összesített éremtáblázaton a 4. helyen végzett Magyarország, ami minden idők második legjobb helyezése. 2015-ben Tbiliszi, 2017-ben pedig Győr lesz a házigazda.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke elmondta, a magyar EYOF-fal minden rendben, minden úgy alakul, ahogy tervezték. Bemutatták az esemény kabalafiguráját is, ami egy kakas lesz. Neve még nincs, erre javaslatot az esemény weboldalán lehet tenni (http://gyor2017.hu/hu_HU/kezdolap).

A MOB hétfőn szerződést kötött a Bács-Kiskun megyei festék- és vakolatgyárral, a Poli Farbe Kft.-vel. A szerződés értelmében a cég aranyfokozatú támogatója lesz az olimpiai bizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik