Sport

Kiss és Lőrincz is bronzért küzdhet a birkózó-vb-n

birkózás (birkózás, gelencsér barnabás)
birkózás (birkózás, gelencsér barnabás)

Kozák István a legjobb 32 között esett ki a budapesti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján a kötöttfogásúak 60 kg-os kategóriájában, míg a2009-es világbajnok Kiss Balázs és Lőrincz Viktor a bronzéremért birkózik majd a 96 kg-os illetve a 84 kg-os kategóriában.

A ceglédi Kozák István a selejtezőben az 55 kg-ban junior vb-második kirgiz Arszen Eralijev ellen lépett szőnyegre, s óriási küzdelemben szerezte meg a győzelmet. A szabályváltozások – Struhács György szövetségi kapitány elmondása szerint – Kozáknak nem annyira kedveztek, az ő erőssége ugyanis a lenti birkózás, állásban még sokat kell fejlődnie.

Kozák (balra) búcsúzott
Fotó: MTI

Ezzel együtt nem kezdte rosszul a kirgiz elleni mérkőzést, melynek első perce után riválisát figyelmeztette és serkentette aktívabb birkózásra a bíró. Eralijev egyből reagált a mérkőzésvezető intelmeire, s egyértelműen kezdeményezőbbé vált, Kozákot pedig két percnél intették. A kirgiz sportoló parterhelyzetet kért az intésre, s hosszas előkészítés után ki is emelte ellenfelét, aki azonban szépen leforgott a fogásról. Eralijev dobása így nem volt értékelhető, egy pontot mégis kapott, miután Kozák a szőnyegen kívülre került (0-1).

A szünet után a magyar vetette nagy elánnal magát a küzdelembe, ellenfelét pedig fél perc után intették is. A térdelőhelyzetnél Kozák gyorsan megmutatta, miért is fekszik neki ez a helyzet jobban, s gyönyörűen pörgetett (2-1). A megszerzett előnnyel a folytatásban jól gazdálkodott, mert egyszer ugyan kiléptette őt Eralijev (2-2), ám a nagyobb értékű akció az övé volt, így nyert, s a 16 közé jutásért a kubai Ismael Borrero Molinával találkozott.

Az első három perc egy kiléptetéssel kezdődött, amiért a kubainak járt 1 pont. A második felvonásban Kozákot találta aktívabbnak a bíró, ezért megintette ellenfelét, majd parter helyzetbe küldték. Kozi onnan kiemelte, ám eldobni nem tudta őt, mert az utolsó pillanatban szétcsúszott a fogás, így a kubai mögé került, amiért még egy pontot kapott. Kockáztatnia kellett a ceglédiek tehetségének, ami sajnos nem jól sült el. A végeredmény 6-0 lett, Kozák kikapott.

Kozák már abban sem reménykedhet, hogy a vigaszágon folytathatja, miután kubai legyőzője a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett.

Eredmények – Birkózó-világbajnokság, kötöttfogás, 60 kg

1/32 közé mérkőzés:
Kozák István – Arszen Eralijev (kirgiz) 2*-2 (0-1, 2-1)

1/16 közé mérkőzés:
Molina Borrero (kubai) – Kozák István 6-0 (1-0, 5-0)

Kiss a bronzért megy
Fotó: MTI

Kiss Balázs, a szakág legutóbbi világbajnoka nagyon örült a szabályváltoztatásoknak, s a kubai Yasmany Daniel Cabrera ellen be is bizonyította, hogy miért. Közel egy percig egészen szikrázó fogáskeresés zajlott a szőnyegen, egyik fél sem tudta összefogni a másikat, 54 másodpercnél aztán a kubai egy pillanatra kihagyott, Kiss pedig parádésan került mögé (2-0).

A BVSC versenyzője ezek után uralta a mérkőzést, ellenfele a fogásbontáson kívül semmit sem tudott vele kezdeni, s a harmadik perc elején meg is intette a mérkőzésvezető. Kiss nem akart térdelőhelyzetet, inkább állásból folytatta, amiben Cabrera teljesen hatástalan volt. A szünet után szinte azonnal jött is a kubai második intése (3-0), majd 4:32 percnél a leléptetését eredményező harmadik.

Balázs a nyolc közé jutásért a szlovák színeket képviselő Lengyel Dávidot bő egy perc alatt technikaizta le, sőt, a folytatásban hatalmas török riválisát, Cenk Ildemet 3-0-ra múlta felül, ezzel a legjobb négy közé jutott.

Az elődöntőt az örmény olimpiai bronzérmes Artur Aleksanyannal birkózta, akin rögtön a mérkőzés elején 1 pontos válldobást hajtott végre. A folytatásban az örmény hatalmas iramot diktált, aminek eredménye egy három pontos dobás lett.

Balázs ismét egy válldobást próbált indítani, ami kicsúszott, így levitte az örmény, ám a bíró nem ítélte saját akciónak. Aleksanyan két felfordítással 9-1-re lezárta és megnyerte a mérkőzést. Kiss 20 óra 15 perc körült bronzéremért fog birkózni, ahol iráni, bolgár vagy kazah érkezhet.

Eredmények – Birkózó-világbajnokság, kötöttfogás, 96 kg

1/16 közé jutásért:
Kiss Balázs – Yasmany Daniel Cabrera (kubai) 4-0-nál megkapta a 3. intését is a kubai, ezért leléptették

Nyolcaddöntő:
Kiss Balázs – Lengyel Dávid (szlovákiai) 7-0

Negyeddöntő:
Kiss Balázs – Cenk Ildem (török) 3-0 (2-0, 1-0)

Elődöntő: 
Artur Aleksanyan (örmény) – Kiss Balázs 9-1

Lőrincz jól szerepelt a vigaszágon
Fotó: MTI

Lőrincz Viktor a tizenhat közé jutásért játszva győzte le a mexikói Hanssel Argel Salvador Mejiát. Viktor alig negyvenöt másodperc alatt 7 pontot csinált, köztük egy látványos hátsó alsó emelés és számos felfordítás.

Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás 23 éves öccse, Viktor villámgyőzelme után a következő körben a még iráni színekben kétszeres vb-harmadik, azeri Saman Tahmasebi ellen lépett szőnyegre, s hamar kiderült, hogy nehéz dolga lesz ellene, riválisa ugyanis fél perc alatt a földre vitte (0-2).

A folytatásban a ceglédi sportoló mindent megpróbált, ám nem tudta hátrányát csökkenteni, majd a szünet után nem sokkal őt intették, Tahmasebi pedig szépen kiemelte és megdobta (0-5). Lőrincznek több mint egy perce maradt a fordításra, de nem tudott fogást találni a nagyon erős azerin, aki összességében biztosan jutott a nyolc közé.

Lőrincz, aki a vereségét követően nem kívánt nyilatkozni végül a bronzéremért léphet majd szőnyegre, miután a vigaszágon mindkét meccsét megnyerte a budapesti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

A ceglédiek 23 éves versenyzője a nyolcaddöntőben őt legyőző azeri Saman Tahmasebi fináléba jutása után került a vigaszágra, melynek első körében a német Eugen Ponomartschukkal csapott össze. A találkozó kevés izgalmat tartogatott, a rendkívül passzív és tanácstalan német versenyzőt kétszer intették, az első után Lőrincz térdelőhelyzetet követően pörgetett (2-0), majd a második már büntetőpontot ért (3-0), a magyar versenyző ezzel simán jutott tovább.

A következő körben, már a bronzmérkőzésért a grúz Giorgi Csirakidze volt a 2012-es Európa-bajnoki bronzérmes magyar birkózó ellenfele. Lőrincz ugyan csak 20 percet pihenhetett a német elleni sikerét követően, lényegesen kevesebbet a negyeddöntőben elvérző grúznál, mégis Csirakidze tűnt sokkal fáradtabbnak. A ceglédi birkózó két perc után tolta ki először (1-0) a már akkorra intett riválisát, majd néhány másodperccel később másodszor is így tett (2-0). A menet vége előtt aztán Lőrincz riválisa mögé került és pörgetett (5-0), a szünet után, a második szakasz elején pedig ismét levitte Csirakidzét (7-0), s a meccs technikai tussal zárult.

Lőrincz Viktor a harmadik helyért a finn Rami Hietaniemivel csap össze az esti program ötödik mérkőzésén, várhatóan 19 óra 45 perc körül.

Érdekesség hogy Viktor ágán a bolgár világbajnok Marinovot tussal győzte le az üzbég, míg az orosz olimpia, világ- és Európa-bajnoki Alekszander Misint leléptette a horvát Zugaj. A másik ágon a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebi egy mindössze 21 éves, ismeretlen kínaitól kapott ki.

Eredmények – Birkózó-világbajnokság, kötöttfogás, 84 kg

1/16 közé jutásért:
Lőrincz Viktor – Hanssel Argel Salvador Mejia (mexikói) 7-0

Nyolcaddöntő:
Shaman Tahmasebi (iráni) – Lőrincz Viktor 5-0

Vigaszág:
Lőrincz Viktor – Eugen Ponomarschuk (német) 3-0 (2-0, 1-0)
Lőrincz Viktor – Giorgij Csirekidze (grúz) 7-0 (5-0, 2-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik