módos péter (módos péter, )
Sport

Módos Péter nagyot küzdve bronzéremig menetelt

Módos Péter bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 55 kilogrammos súlycsoportjában a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság pénteki napján.

A londoni olimpia bronzérmese – aki veresége után a vigaszágra került, ott pedig legyőzte a horvát Ivan Lizatovicot – a hatalmas lelkierőről tanúbizonyságot téve hárompontos hátrányról fordított, és győzte le 7-3-ra az Universiade-bajnok orosz Ivan Tatarinovot.

A meccs meddő tusakodással indult, de mivel az orosz tűnt aktívabbnak, a bíró megintette a 25 éves szigetvári versenyzőt, ami azt jelentette, hogy térdelő helyzetbe kényszerült. Tatarinov ezt egy billentéssel használta ki (0-2), majd a szünetig biztosan őrizte előnyét.

A folytatásban továbbra sem talált fogást riválisán a magyar birkózó, akit azért érintettek kedvezőtlenül a szabályváltozások, mert ő mindig is földharcban volt erős, álló helyzetből viszont nem mindig jut el oda, hogy ledöntse ellenfelét, és így kedvenc akcióját, a pörgetést alkalmazhassa. Ez sokáig most is így volt, ráadásul az újabb intése már nem parterhelyzetet, hanem pontot eredményezett Tatarinovnak. Később viszont a mérkőzésvezető az oroszt is passzívnak ítélte, így Módos előtt ott volt az alkalom, hogy megvillantsa tudását, de meglepetésre nem élt a lehetőséggel, és innentől rendkívül nehéz helyzetben volt.


Remekül hajrázott
Fotó: MTI

A vállsérüléséből felépült magyar azonban még elszántabban küzdött, nagy lendülettel ledöntötte Tatarinovot, és utána már nem kegyelmezett neki, mivel a földön kétszer megpörgette, majd billentéssel 7-3-ra elhúzott. Állásból pedig már csak arra figyelt, hogy megőrizze előnyét.

“Óriási öröm számomra, hogy hazai közönség előtt sikerült megszereznem az első világbajnoki érmemet. Ez igazi áttörés lehet a karrieremben. Fejben sokszor lejátszottam, hogy viszem majd földre az oroszt. Éreztem a második félidőben, hogy elfáradt, és ezt kihasználva sikerült levinni” – mondta boldogan Módos.


Fotó: MTI

“Ült a taktika, amit megbeszéltünk a mérkőzés előtt” – értékelt Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. “0-3-nál sem aggódtam, a kulcs a lelkierő volt, igazi Csonti-akció volt, ahogy földre vitte, onnantól pedig már nem volt kérdés, hogy megcsinálja az akciókat, és megnyeri a meccset. Példát mutatott abból, hogyan kell felállni egy mérkőzés közben.”

Módosnak a sikerével az Eb-érmei – egy ezüst és két bronz -, valamint olimpiai bronza mellé immár vb-ről is van medálja.

Módos a magyar csapat negyedik dobogós helyezését érte el a budapesti vb-n, ugyanis kedden a szabadfogású Veréb István lett harmadik, csütörtökön pedig a nőknél Sastin Marianna első, míg Barka Emese szintén harmadik lett.

Ajánlott videó