Sport

Sakklegenda látogat Budapestre

kasparov (kaszparov, )
kasparov (kaszparov, )

A korábbi világbajnok Garri Kaszparov lesz a szeptember 29-ei VII. Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál sztárvendége.

Hároméves “puhítás” után sikerült elérnie, hogy Garri Kaszparov elfogadja meghívását – árulta el Polgár Judit, az esemény főszervezője, hozzátéve, hogy a legendás orosz sakkozó eddig egyszer járt Magyarországon, az 1992-es debreceni Európa-bajnokságon, de Budapestre most jön először. Kaszparov előadást is tart majd a sakkfesztiválon, és egy partit fog elemezni.

A sakkfesztiválon megemlékezés is lesz, mivel 25 éve annak, hogy a magyar női sakkcsapat – megtörve az évtizedeken át tartó szovjet hegemóniát – Szalonikiben olimpiai bajnokságot nyert, mégpedig a három Polgár nővér, Zsuzsa, Judit és Zsófia aktív közreműködésével.

Nem adta fel – meggyőzte Kaszparovot
Fotó: Dobos Sándor

A délelőtt 10 órától este 7-ig tartó fesztivál a Művészetek Palotájában egyéb színes programot is kínál: összecsap majd a sakktáblánál például a bajnokok és a művészek csapata, az előbbiben többek között Esterházy Márton, az utóbbiban mások mellett testvére, Péter, továbbá Nemcsák Károly ül asztalhoz.

A nap fénypontja ezúttal is a Polgár nővérek elleni szimultán lesz. Ennek keretében közéleti személyiségek, sportolók, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek összesen száz táblán mérkőzhetnek meg a sakkozás történetének leghíresebb testvérhármasával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik