Sport

Polgár Judit: Mintha Ronaldo jönne hozzánk focizni

polgár judit (polgár judit)
polgár judit (polgár judit)

Garri Kaszparov lesz a díszvendége a szeptember 29-i Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválnak. Polgár Judit alapítványának köszönhetően a sakk oktatása nemrégiben bekerült a Nemzeti Alaptantervbe. Nagy ünnep lesz a Művészetek Palotájában a jövő héten.

Hetedik alkalommal rendezik meg az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivált, ahol a Polgár nővérek, Judit, Zsuzsa és Zsófia vezetésével, egyedülálló környezetben és programok mentén népszerűsítik a sportágat. Az esemény azonban mára több mint egyszerű „sportgála”, rangos civil, társadalmi eseménnyé vált, mégpedig azért, mert a közéleti személyiségek, művészek, politikusok jelenléte mellett a rendezvényen a sakk, mint oktatási forma, mint nevelő eszköz megismertetése is zajlik.

Olyannyira, hogy idén nemzetközi oktatási konferencia is lesz a Müpában, ahová osztrák, svéd, brit szakemberek érkeznek majd. Nem véletlen az sem, hogy a védnök ezúttal is Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.


Polgár Judit és a fesztivál egyik támogatója, a Bank of Georgia képviselője
Fotó: Sport24

A Polgár Judit Sakk Alapítvány egy ideje már azon dolgozik, hogy a sakkot, mint oktatási eszközt, a képesség- és a személyiségfejlesztés terén alkalmazzák az oktatási intézményekben. És lám, óriási eredmény, hogy ebben az évben a Judit által kidolgozott Sakkpalota készségfejlesztő program bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, mint választható tantárgy. A csütörtöki sajtótájékoztatón a tankönyveket is bemutatták. A Sport24 azt kérdezte Polgár Judittól, mennyire volt nehéz elérni az alaptantervbe kerülést.

„Jókor voltunk jó helyen és mindent beleadtunk. Így foglalnám össze röviden. 2011-ben Garri Kaszparovval és az Európai Sakkszövetséggel közösen kezdeményeztük az Európai Parlamentnél a sakk iskolai bevezetésének lehetőségét, és végül sikerült megnyerni a képviselők több mint felének támogatását. Ezután került vissza a tagállamokhoz a kérdés, és mivel idehaza voltak módosítások a tantervben, szerencsések voltunk az időzítést tekintve. Persze ehhez kellett az is, hogy a csapatunk hatalmas elszántsággal dolgozzon, és óriási dolognak tartom, hogy eredményes volt az erőfeszítés. Számomra a legfontosabb az lesz, amikor a gyerekek kinyitják a könyvet és szembesülnek a részletekkel. Nagyon fontos, hogy sakkal tanítunk, és nem sakkot tanítunk. Játékos és szerethető formában fejlesztjük a gyerekek képességeit” – mondta minden idők legjobb női sakkozója.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó éppen a héten kezdte a tankönyvek sorozatgyártását.

„Szerencsére sok iskola érdeklődött, és már korábban is azt vettük észre, hogyha a gyerekeknek szórakoztatóan, játékosan beszélünk a sakkról, más tantárgyaknál is nagyobb lesz a motivációjuk. Ez a cél” – tette hozzá Polgár Judit.

Több szempontból is érdemes lesz kimenni a Művészetek Palotájába szeptember 29-én. A fesztiválon Judit, Zsuzsa és Zsófia is játszik majd szimultánt, Judit ismert közéleti személyiségekkel is. A Bajnokok csatájában összecsap például Esterházy Péter, Kóbor János vagy Esterházy Márton. Számos művészeti ág lesz jelen a Müpában, a kapocs a sakk lesz, minden esetben. Judit sakkversét például Molnár György Elefánt, az Omega szólógitárosa adja majd elő, Zsófia pedig Győrfi András festőművésszel készít majd közös képet.

A helyszínen megünneplik majd az 1988-as olimpiai bajnoki címet, az elsőt, történetesen éppen a Polgár nővérek és Mádl Ildikó nyerte meg az aranyat, a szovjet hegemóniát megtörve.

Az igazi nagy durranás Garri Kaszparov jelenléte lesz. Minden idők egyik legnagyobb sakkozóját három éve győzködi Polgár Judit, most végre beadta a derekát minden idők legfiatalabb világbajnoka.

Kaszparov 1986 és 2005 között folyamatosan vezette az Élő-ranglistát, és eddig csak egy alkalommal volt Magyarországon, 1992-ben Debrecenben, egy Európa-bajnokságon.

De vajon tényleg nagy durranás az ő érkezése? – kérdeztük Polgár Judittól.

„Aki sakkozik, annak igen, és talán másoknak is. Az első élményem éppen a 25 évvel ezelőtti olimpiáról jön vele kapcsolatban. Volt egy játszmám, ami az egész olimpia legjobb játszmája díjat is elnyerte, és később kiderült, hogy végig ott volt a hátam mögött, megnézte azt a mérkőzést. Akkor számomra és mások számára is ő volt A világbajnok, a megközelíthetetlen bálvány. Később aztán 94-ben játszottam vele először, aztán 2002-ben tudtam legyőzni egy alkalommal, és persze voltak emlékezetes játszmák, amik döntetlenre végződtek. Tényleg nagy szó, bele is borzongok, hogy itt lesz. Körülbelül olyan, mintha eljönne hozzánk Ronaldo és együtt fociznánk vele.”

S hogy mennyire nehéz megszervezni egy ilyen impozáns helyszínen egy ilyen rangos eseményt?

„Nos, való igaz, az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy én egyszer csak megjelenek a helyszínen és lekaszálom a sikereket. Ez persze nem így van, nagyon komoly szervezést, előmunkát igényel a fesztivál. Évről évre újabb és újabb ötleteink vannak, és sokszor a legártatlanabbnak a megvalósítása a legnehezebb. Viszont nagyon izgalmas és jó érzés, hogy az embereknek mennyi mindent tudunk biztosítani a nap folyamán. A rendezvény ingyenes, és azért ezt nem egyszerű tartani. Azon vagyunk szinte egész évben, hogy támogatókat szerezzünk, manapság ez nem könnyű. De nagyon szeretem, nagyon szeretjük a munkát. Kihívás, igazi motiváció számunkra, ezt máshogy nem is érdemes csinálni” – mondta el a Sport24-nek az olimpiai bajnok Polgár Judit, aki mellesleg az Európai Unió Polgárok európai éve 2013 kezdeményezés hivatalos nagykövete – amúgy nomen est omen.

A sakkfesztivál részletes programja itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik