Sport

Universiade 2019: 29 milliárd a rendezési költség

forint(2)(960x640).jpg (forint)
forint(2)(960x640).jpg (forint)

A 2019-re tervezett budapesti Universiade rendezési költsége mintegy 29 milliárd forint lehet - írta a Népszabadság.

Szeptember 14-én a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) benyújtotta pályázatát a 2019-es, XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére. Furcsa módon a kormány csak a pályázatot követően állított fel munkacsoportot annak vizsgálatára, hogy milyen költségvonzata lehet a budapesti Universiadenak.

Úgy látszik a Népszabadságot ezért nem hagyja nyugodni a téma, mert szombat óta szinte napi szinten foglalkozik a lehetséges kivitelezéssel, annak költéségeivel. A lap szerdai számában Dr. Kiss Ádám, az Egyetemi-főiskolai Sportszövetség elnöke azt állítja, a sok összetevő miatt egyelőre pontos választ nem lehet adni a “mennyibe fog ez nekünk fájni?” kérdésre. Az elnök mai árakon a rendezés költségeit 20-22 milliárd forintra becsülte, amit mintegy 7 milliárd forinttal (23 millió euró) növelhet a nemzetközi szövetségnek fizetendő jogdíj.

A szövetség célja, hogy a befektetés egy része az azonnal befolyó összegekből – támogatás, részvételi és jogdíj -, másik része pedig közvetetten, egy-két éven belül megtérüljön.

Az olimpiai falu kérdését – amely 100-ezer férőhelyet kell biztosítson, ergo a bekerülési költsége egészen biztosan nagyságrendekkel több, mint 29 milliárd forint – szociális bérlakás programmal összekötve tartaná megoldhatónak. Állítása szerint erre Budapesten több terület is szóba jöhet. Megemlítette például a bezárásra ítélt józsefvárosi kínai piac helyét. A VIII. kerület polgármestere a falura vonatkozóan szándéknyilatkozatot adott a szövetségnek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik