hatos gábor (hatos gábor)
Sport

Hatos is kiesett

Hatos Gábor két nyert mérkőzéssel indított a budapesti birkózó-világbajnokságon, ám végül csak a negyeddöntőig jutott.

Az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor a papírformának megfelelően könnyed győzelemmel kezdte meg szereplését a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájában, s bejutott a nyolcaddöntőbe a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján.


Hatos Gábor akció közben
Fotó: MTI

Az már a keddi sorsolás után egyértelmű volt, hogy az idei Európa-bajnokságon második szombathelyi versenyzőnek az első fordulóban nem lehet problémája, a görög Georgiosz Szavulidisz ugyanis nem képvisel komoly erőt. Hatos nem is okozott csalódást, az első három perc után, két szép ledöntéssel 4-0-ra vezetett, majd a szünetet követően előbb intették a görögöt (5-0). Másfél perccel a vége előtt pedig a magyar Szavulidisz mögé került, s 7-0-lal, technikai tussal nyert.

A folytatásban a kínai Csang Csong-jao várt Hatosra, a tét már a nyolc közé kerülés volt, a szombathelyi sportoló Londonban legyőzte az ázsiait. A budapesti találkozón a kínai nagyon keményen küzdött az idei Európa-bajnokság másodikjával, s ugyan az első menetben veszélyesnek nem igazán tűnt, akciót Hatos sem tudott rajta bemutatni. Ennek ellenére 1-0-ás magyar vezetést hozott a három perc, mivel a kínait megintették.

A pihenő után Hatos továbbra is keményen kereste a fogást, s még egy perc sem telt el, amikor ellenfele pillanatnyi megingását kihasználva villámgyorsan mögé került (3-0). A viszonylag tetemes előny talán egy pillanatra elaltatta a magyart, mert a kínai felkapta a lábát, ám Hatos szenzációs védekezéssel, egy lábon szökdelve elkerülte a levitelt, s “megúszta” a szituációt egy kiléptetéssel (3-1). Csang ezek után is ment tovább, többször lábra támadott, ám már nem volt eredményes, sőt, Hatos egyszer még mögé tudott kerülni, s ezzel 5-1-es pontozással nyerte meg a meccset.


Hatos itt a kínai ellenféllel küzd
Fotó: MTI

Az elődöntőbe kerülésért Hatos Gábor a legutóbbi vb hetedik helyzettjével, az üzbég Rasid Kurbanovval csapott össze. Az idei Ázsia Játékokon második üzbég elleni mérkőzés első két perce kemény állóharccal, fogáskereséssel és bontással zajlott, a felek hatalmas erőket mozgósítottak, és ugyan a küzdelmük nem volt látványos, a feszültséget érezni lehetett. A mérkőzésvezető aztán Hatost figyelmeztette, majd intette is passzivitásért, így neki kellett volna akciót kezdeményeznie, de ellenfele kapta el villámgyorsan a lábát, és mögé került (0-2). A folytatásban újra Kurbanov támadott lábra, de a magyar gyönyörűen fogott vissza. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy akár a hátára is fordíthatja az üzbéget, végül azonban csak mögé került, ami egyenlítést és egyben – a később elért akció miatt – helyzeti előnyt is jelentett (2-2).

A néhány száz hazai néző a szünetben és a második menetben is lelkesen biztatta Hatost, aki a második három percben is keményen kereste a fogást, ám nem tudta rendesen megfogni riválisát, aki nem fáradt. A bíró aztán megint Hatost figyelmeztette, majd intette, és miután ezután sem tudott pontot érő fogást végrehajtani, Kurbanov került 3-2-es előnybe. Ekkor kevesebb mint egy perc volt csak hátra, és az eredmény már nem változott, az üzbég jutott a négy közé.

“Ennyivel jobb volt” – mondta Hatos. “Ez az üzbég versenyző is orosz, és ők annyival jobbak nálunk, hogy egész évben ilyen kaliberű emberekkel tudnak készülni. Sajnálom, de elkeseredve nem vagyok. Remélem, azért Kurbanov a döntőbe jut, és a vigaszágon még birkózhatok.”

“Nem tudott átmenni rajta, megérdemelten nyert az üzbég. Nagyon sajnálom” – mondta Gulyás István szakágvezető.

Az üzbég sportoló a négy között az iráni Ezzatollah Abbas Akbarizarinkolaejjel csapott össze és végül 4-3-ra kikapott, ami sajnos Hatos búcsúját jelentette.

A szerdai napon ezzel már nem maradt magyar versenyben, miután Dénes Mercédesz (48 kg) és Kőrösi Kitti is kiesett.

Hatos búcsújával a szabadfogásúak befejezték szereplésüket a vb-n, s Veréb István (84 kg) révén egy bronzéremmel zártak.

Ajánlott videó