Sport

Universiade-pályázat: kell ez nekünk?

puskás ferenc stadion (puskás ferenc stadion, )
puskás ferenc stadion (puskás ferenc stadion, )

A kormány munkacsoportot állított fel annak vizsgálatára, hogy milyen költségvonzata lehet a budapesti Universiadenak. Hihetetlen, ezek szerint előbb pályáztunk, aztán gondolkodunk!

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) benyújtotta pályázatát a 2019-es, XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére. Vasárnap óta ez tény.

A Népszabadság kérdésére Simicskó István szakállamtitkár közölte: tud a pályázat beadásáról, és éppen ezért munkacsoportot hoztak létre, ahova a közigazgatási, a nemzetgazdasági tárca, a sportállamtitkárság és a nemzeti sportközpontok delegáltak képviselőt.


Nemzeti Olimpiai Központ 38 hektáros területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók és az atléták is megtalálják majd a helyüket, akiknek nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lesznek.
Forrás: MTI

Budapest korábban már kétszer megrendezte a legnagyobb egyetemi világversenyt: 1935-ben Egyetemi Világjátékokat, 1965-ben pedig az Universiadét, amely az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye. A munkacsoport éppen azért szükséges, hogy megvizsgálják az esemény költségvonzatát is. Az államtitkár hagsúlyozta, a már folyamatban lévő beruházások és rekonstrukciók – új Puskás Stadion és Nemzeti Sportközpont, Fradi Stadion, új uszodakomplexum például – előnyt jelenthetnek a másik két pályázóval, Bakuval és Brazíliavárossal szemben.

Szerinte a munkacsoportnak azt kell megvizsgálnia, hogy elegendőek-e ezek a létesítmények a versenyek lebonyolítására, vagy kell új sportlétesítményeket is létrehozni.

Ami biztos és ami nincs: szükség van a külföldi sportolók, sportvezetők elszállásolására, azaz egy kb. 10 ezer fő befogadására képes “olimpiai falura”.

A Sport24 üdvözöl minden sporttal kapcsolatos fejlesztést. Sőt, támogatja azt! Hiszen ezek az élsporton túl többek közt a népegészséget szolgálják, ráadásul az infrastruktúrafejlesztés a mindenkori magyar kormányok évtizedes adósságát pótolja. Ugyanakkor mindenképp megkérdeznénk: a munkacsoportot nem lett volna tán célszerűbb egy ekkora volumenű sporteseményre benyújtott pályázat előtt létrehozni, majd a munkacsoport által megfogalmazott tények mentén pályázni – vagy sem – és nem fordítva…???

A 2019-es Universiade megrendezésére pályázó szövetséget eddig a fővárosi önkormányzat és a magyar kormány is elvi támogatásáról biztosította. A pályázatról a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség az ígéretek szerint november 9-én dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik