Sport

Szécsi-csoda Kiss Gergelyék ellen

szécsi zoltán (szécsi zoltán)
szécsi zoltán (szécsi zoltán)

Páratlan meccset tudhat maga mögött a Kaposvár vízilabdacsapata. Kupasikerének egyik titka a bámulatos kapusteljesítmény. Szécsi Zoltán 91 százalékkal védett.

Gergely István, a RacioNet Honvéd kapusa (mellesleg a férfiválogatott csapatvezetője és kapusedzője) 71 százalékkal védett a Kaposvár ellen a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján. 26 lövésből 20-at megfogott, nem kis teljesítmény. Csakhogy volt valaki, aki még ezt is felülmúlta. Az első meccsen a Honvéd otthonában is végig vezető, de végül „csak” 9-9-es döntetlent elérő Kaposvár hálóőre, a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán.

Az Eger bajnokcsapatától távozó (nem számoltak már vele) Szecska 23 lövésből 21-et hárított, ez 91 százalékos mutató, parádés. A Kaposvár 6-2-re (!) nyerte meg a meccset, ezzel nagy bravúrt végrehajtva bejutott a négyes döntőbe, ahová a Szeged, a Szolnok és a Vasas került még.

„Talán pont a Honvéd ellen volt valami hasonló mutatóm, még az Eger játékosaként” – mondta a Sport24-nek Szécsi Zoltán, aki sokakat meglepett Kaposvárra szerződésével. „Örültünk, hogy a Honvédot kaptuk a negyeddöntőben, mert a Szeged, Szolnok, Eger hármas ellen például nem sok esélyünk lett volna, persze megpróbáltuk volna akkor is. Nem úgy mentünk oda a Honvédnak, hogy reális esélyünk van, de úgy, hogy fegyelmezett játékkal igenis lehet.”


Szécsi remekelt a Honvéd ellen
Fotó: MTI

Szécsi szerint az első meccsen nem kellett kapkodni a csapatának, hiszen vasárnap még volt egy visszavágó.

„Az első meccsen egy kicsit elfáradt a Honvéd, talán mi jobban bírtuk fizikailag, és ne feledjük, hogy a vasárnapi meccs előtt a Honvéd utazott. Mi nagyon fegyelmezetten védekeztünk, talán sokszor a támadások rovására is, ez volt a döntő” – tette hozzá Szecska, és valóban, a Kaposvár is „csupán” hat gólt szerzett a kettővel szemben – mindkét gólt egyébként dr. Kiss Gergely lőtte a Honvédból, akinek egy büntetőjét is hárította Szécsi.

Fekete Szilveszter, a Kaposvár vezetőedzője legutóbb hat évig a brit női válogatott mellett dolgozott, és az edzésmódszerei válogatott szintűek a somogyiaknál is. Szécsi szerint mentalitásában, az elképzeléseiben közel áll ahhoz, amit Benedek Tibor végez a férfiválogatottnál.

„Az elsődleges cél a bentmaradás, de most már úgy gondolom, szeretnék a nyolcba kerülni” – mondja Szécsi, akit megkérdeztünk a nagy vihart kavart új szabályokról is.

„Én személy szerint nagyon örültem az új szabályoknak, egy kapus számára mindenképp előnyös, hogy több lövés jut el hozzánk, több a védési lehetőség is. Az új szabályok után százszor érthetőbb lett a vízilabda, tisztább is, kevesebb a kíméletlen test-test elleni harc. Sajnálom, hogy Gerendás György nyomására visszalépés történt nálunk, csak nálunk, Magyarországon. Kicsit visszaléptünk a régi vízilabda felé, ezzel nem értek egyet. Mindamellett várjuk meg az első Euroliga-kört, és majd ott kiderül, mihez kell alkalmazkodnunk” – így Szécsi Zoltán.

(Az új szabályok bevezetése után a hazai játékvezetők, edzők, klubvezetők a nagy értetlenség közepette egyeztettek nemrégiben, és megállapodtak a rendelkezések sajátos betartatásán – erre utalt Szécsi a fenti mondataiban.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik