Sport

Universiade: 2019-ben Budapesten?

universiade (universiade, )
universiade (universiade, )

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) benyújtotta pályázatát a 2019-es, XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére.

Szombaton Brüsszelben, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) központjában mutatta be a pályázatot Kiss Ádám MEFS-elnök és a magyar kormány részéről Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Kiemelték, hogy Budapest korábban már kétszer megrendezte a legnagyobb egyetemi világversenyt: 1935-ben Egyetemi Világjátékokat, 1965-ben pedig az Universiadét, amely az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye. Hangsúlyozták, hogy a 2019 augusztusára tervezett sportesemény megrendezéséhez minden szükséges feltétel adott, a már folyamatban lévő, jelentős budapesti sportberuházások a rendezvénytől függetlenül megvalósulnak, és a létesítmények méltó helyszínül szolgálhatnak az Universiadénak.

Idén megnyerte a tornát a férfi pólóválogatott
Fotó: MEFS

Budapest mellett Baku és Brazíliaváros jelentkezett a lebonyolításra.

A budapesti pályázat egyik erőssége lehet, hogy a fővárosban elindult, illetve tervezett sportberuházások, mint a Puskás Ferenc vagy az FTC-stadion, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa vagy a Tüskecsarnok elkészülnek a tervezett játékok előtt. Emellett új elemként egy 10 ezer sportoló elszállásolására alkalmas “Universiade-falut” kell megvalósítani, amely az eddigi külföldi tapasztalatok alapján kollégiumi, illetve szociális bérlakásfejlesztés részeként megoldja a továbbhasznosítás kérdését is.

A pályázat nagy mértékben épít az esemény felsőoktatási jellegére, és kihasználja azt, hogy – a londoni olimpiához hasonlóan – a versenyeket a város szívében rendeznék meg.

A magyar kormány szerdán elvi támogatásáról biztosította az Universiade-pályázatot, és a hozzá csatolandó miniszterelnöki levél is kiemeli a soron következő tárgyalások fontosságát. A november 9-ei eredményhirdetés előtt, várhatóan októberben a FISU szakemberei a tervezett helyszíneken tesznek látogatást, és felmérik a beruházások állását, a létesítmények képességeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik