Sport

Ezt a Nadalt már régen láttuk

Rafael Nadal (rafael nadal, us open 2013, )
Rafael Nadal (rafael nadal, us open 2013, )

Rafael Nadal 2005-ben volt utoljára olyan sikeres, mint ebben az esztendőben.

Magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjjelen Rafael Nadal legyőzte az aktuális világelsőt, Novak Djokovicot a US Open fináléjában, ezzel pedig pályafutása során második alkalommal nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot – ezt megelőzően 2010-ben. Nem kis bravúr ez, főleg, hogy az előző szezon második felét kihagyó spanyol ebben az évben már a második Grand Slam-tornáján diadalmaskodott.

Ami még ennél is meggyőzőbb, hogy 2013-ban a pályán a régi Nadal szaladgált, aki nem ismer befuthatatlan labdát és elveszített pontot, hanem a végsőkig hajt. Míg eleinte főleg a visszatéréséről szóltak a híradások, addig a szezon felére már egyértelművé vált, minden tornán, melyen elindul számolni kell vele, ugyanis sorra nyerte a versenyeket – a US Open volt idén a tizedik tornagyőzelme.


Rafael Nadal nagyon eredményes idén
Fotó: MTI/EPA

Egy ilyen kaliberű teniszező esetében, aki karrierje során jó pár hetet eltöltött a világranglista élén, nem is gondolnánk, hogy ez olyan magas szám lenne. Igen ám, csakhogy a férfiversenyeket szervező ATP statisztikái szerint ilyen produkcióra mindössze egyetlen egy évben volt képes: még 2005-ben, amikor 11-nél állt meg. Érdekesség, hogy akkor a világranglista második helyén zárta az évet – jelenleg is ott tanyázik, igaz, már nem tervezi sokáig:

“Karnyújtásnyira van a világelsőség, s hiszem, hogy pár héten belül meg is lesz. További célom pedig az, hogy ha megszereztem, meg is tartsam az első helyemet.”

A fent említett tíz győzelemből négyet egyébként kemény pályán ért el, pedig az év elején a szakírók még azt pedzegették, lehet, hogy ezt a borítást az egészsége érdekében hanyagolnia kellene. Nem is kerülik el a fájdalmak, erről épp a nagybátyja beszélt nemrégiben.

Mi lenne, ha semmi baja nem lenne?

Nadal egy évben szerzett tornagyőzelmei

11  – 2005-ben (2. helyen zárta az évet a világranglistán)
10  – 2013 (?)
8 – 2008 (1.)
7 – 2010 (1.)
6 –  2007 (2.)
5 – 2009 (2.)
5 – 2006 (2.)
4 – 2012 (4.)
3 – 2011 (2.)
1 – 2004 (51.)

Videó – a US Open-döntő összefoglalója:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik