úszás (úszás, )
Sport sport

Csalhatott a cápaketrec nélkül úszó hősnő

Tagadja a Floridai-szorost a világon elsőként cápaketrec nélkül átúszó Diana Nyad, hogy tisztességtelen eszközökkel, a 177 kilométeres táv bármely szakaszán az őt kísérő hajók vagy személyek valamelyikébe belekapaszkodva sikerült volna neki az, amibe előtte mindenki más, négy korábbi alkalommal pedig ő maga is belebukott.

Cáfolja, hogy csalt volna
Fotó: AFP

A kétkedők szerint Nyad talán belekapaszkodott az őt kísérő egyik csónakba, mert különben nem lett volna képes a Kuba és Florida közötti távolságot ilyen gyorsan, 53 óra alatt teljesíteni. Akadnak, akik azt is kifogásolják, hogy Nyad a szokásokkal szakítva különleges maszkot és úszódresszt viselt a medúzák csípései ellen.

A 64 éves hosszútávúszó kedden telekonferencián válaszolt a teljesítményét kétségbe vonó hosszútávúszó-társai kételyeire, részletesen ismertetve az úszás részleteit a szkeptikusokkal.

“Tökéletesen tiszta, etikus módon úsztam. Tiszteletben tartottam a szabályokat” – jelentette ki Nyad.

A konferencián felmerült a kérdés: hogyan duplázhatta meg sebességét az úszónő félúton Florida felé, és vajon nem vontatta-e valamelyik kísérőhajója egy darabon.

Evan Morrison maratoni úszó azt kifogásolta, hogy Nyad stábjának az úszással egyidejűleg írott élőblogos beszámolójában valójában nagyon kevés információ szerepelt. “Ezek a részletek számítanak, mert Nyad bejelentette – és a média a tények ellenőrzése nélkül le is közölte -, hogy új világrekord született a leghosszabb távú, megállás és segítség nélkül teljesített óceánúszásban” – hangsúlyozta Morrison.

Nyad sebessége jelentősen megnőtt a táv felénél: az átlagos óránkénti 2,4 kilométerről óránként 6,4 kilométerre váltott. 
John Bartlett, Nyad navigátora kifejtette, hogy az úszónő legnagyobb átlagsebessége egy 5 és félórás periódusban, több mint 30 kilométeren keresztül 6,39 kilométer volt óránként. A gyorsulást azzal magyarázta, hogy a Golf-áramlat erősen az úszónő kezére játszott.

Független szakértők, akik a térség áramlatait figyelik, megerősítették, hogy valóban gyorsíthatta az úszónő haladását a Golf-áramlat.

Mitchell Roffer, egy floridai központú halászati előrejelző szolgáltatás vezetője elmondta: Nyad egy észak felé tartó gyors áramlatot kapott el, majd éppen a megfelelő ponton hagyta el kelet felé fordulva. “Ez olyan volt, mintha megütötte volna az óceáni lottófőnyereményt” – tette hozzá, leszögezve, hogy ez magyarázatul szolgálhat a tempójára.

Nyad a konferencia alatt türelmesen, jó hangulatban válaszolt a kérdésekre, és kijelentette, hogy a rekordkísérlet során egyszer sem érintette meg a kísérő csónakot, még véletlenül sem ért hozzá.

53 órán át úszott
Fotó: AFP

Felvetődött, hogy miért nem készültek fel jobban arra, hogy több videokamerával, alaposabban dokumentálják a rekordot. Az úszónő ezt azzal magyarázta, hogy négy sikertelen kísérlete után kevesen számítottak arra, hogy ezúttal tényleg sikerülni fog a csúcsdöntés. “A saját családom is úgy állt hozzá: Diana, kérlek, add fel. Senki sem akart elkísérni minket” – mondta.

A faggatózás végére kiderült, mennyire bántja, hogy a maratoni úszók kis közössége kételkedik benne, és elmondta: soha nem gondolta volna, hogy megkérdőjelezik a teljesítményét.

Nyad a szeptember 2-án befejezett sikeres átúszás előtt négyszer próbálkozott a távval, de mindannyiszor fel kellett adnia, elsősorban a medúzák okozta súlyos sérülései miatt.

A korábbi rekordot az ausztrál Penny Palfrey tartotta, aki 2012-ben szintén cápaketrec nélkül úszott Kubából Floridába, de a kedvezőtlen áramlatok miatt a 41 óra alatt teljesített 129 kilométer után fel kellett adnia.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.