Sport

Tokió rendezi a 2020-as olimpiát

tokio 2020 (tokio 2020)
tokio 2020 (tokio 2020)

Tokió rendezi a 2020-os nyári olimpiát - döntött 125. ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombaton, Buenos Airesben.

A japán főváros 1964 után rendezhet újra nyári játékokat.

A három pályázó közül a szavazás első körében is Tokió végzett az élen, ám az abszolút többséget nem szerezte meg. Isztambul és Madrid azonos szavazattal zárt, közöttük újraszavazással döntöttek a NOB tagjai. A második körre végül a török város maradt versenyben, abban viszont ismét Tokióra voksoltak a legtöbben. A döntő szavazás során Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

Van ok az örömre
Fotó: AFP

A szavazás előtt a három pályázó bemutatta prezentációját a NOB tagjainak. Tokió azt hangsúlyozta, hogy a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset ellenére a fővárosban biztonságosan meg lehet rendezni a játékokat. A NOB tagjainak aggodalmait Abe Sinzo japán miniszterelnök személyesen próbálta eloszlatni Buenos Airesben, sikerrel.

“Mindenkinek szeretném megköszönni ezt a mai döntést az olimpiai mozgalomban. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy csodálatos olimpiát rendezünk majd” – mondta már az eredményhirdetés után a japán kormányfő. Isztambul sorozatban az ötödik, míg Madrid sorozatban a harmadik olimpiai pályázatát bukta el.

“Azt gondolom, ma a tradicionális és az új helyszínek között kellett dönteni, s végül a tradícionális győzött” – mondta Thomas Bach, a NOB alelnöke, aki pályázik a leköszönő Jacques Rogge elnök helyére. A következő, 2016-os nyári játékoknak Rio de Janiero ad otthont. A NOB vasárnap a 2020-as játékok programjáról, majd kedden az új elnök személyéről dönt Argentínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik