Sport

Már a NOB is rászállt a rúdugrás királynőjére

Jacques Rogge (jacques rogge, )
Jacques Rogge (jacques rogge, )

Jelena Iszinbajeva egy korábbi kijelentése miatt ütheti meg a bokáját.

Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ifjúsági olimpiai nagykövete, eljárást indíthat a NOB Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok orosz rúdugró ellen, amiért a homoszexuálisokat sértő kijelentéseket tett a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

Jacques Rogge, a NOB kedden leköszönő elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: hamarosan döntenek az ügyben, ugyanakkor hangsúlyozta, az orosz államtól szóban és írásban is garanciákat kaptak, hogy a jövő évi szocsi téli olimpián senkit nem ér majd sérelem vagy büntetés szexuális beállítottsága miatt.


Jacques Rogge nem örült Iszinbajeva bírálatának
Fotó: MTI/EPA

Iszinbajevát számos külföldi bírálat érte azok után, hogy a moszkvai vb-n – miután aranyérmes lett – nyíltan elutasította a homoszexualitást, és keményen kritizálta azokat a külföldi versenyzőket, akik a melegek jogainak védelmében például szivárványszínűre festették körmeiket. Később arról beszélt, hogy félreértették nyilatkozatát, és ellene van minden diszkriminációnak. Sokan felvetették: ezek után a rúdugró alkalmas-e, hogy továbbra is a NOB ifjúsági olimpiai nagykövete legyen.

Az orosz sportoló a szocsi játékokon az olimpiai falu egyik “polgármestere” lesz, és viszi majd az olimpiai lángot is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette ki: a jövő évi téli olimpián senkit nem ér majd sérelem vagy büntetés szexuális beállítottsága miatt, és hangsúlyozta, Oroszországban nem diszkriminálják a homoszexuálisokat.

Az orosz kormány két hete írásos garanciát küldött a NOB-nak, melyben biztosította a szervezetet, hogy “szexuális beállítottságától függetlenül mindenkit szeretettel várnak Szocsiban”.

Rogge összegzett is

Pozitív mérleget vont 12 éves elnöki periódusáról Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) leköszönő elnöke.

“Teljesítettem a kötelességemet” – jelentette ki a 71 éves belga sportdiplomata utolsó előtti sajtótájékoztatóján, a NOB végrehajtó bizottságának Buenos Aires-i ülése után.

Rogge azt mondta, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy elnöksége alatt hat olimpia és két ifjúsági olimpia lebonyolítását kísérhette figyelemmel.

“Ez a jutalom a munkámért” – tette hozzá. A dopping elleni harcról is elmondta a véleményét: “Ma sokkal nehezebb doppingolni, mint tíz évvel ezelőtt” – vélekedett.

Távozásáról pedig így fogalmazott: “Érzelmileg biztosan megérint, hogy nem én fogom irányítani a NOB-ot. De nem a múltba akarok nézni, hanem a jövőbe tekinteni” – mondta Rogge, aki a következő években várhatóan mint tiszteletbeli tag látogatja majd a NOB üléseit.

Rogge szerint utódjának ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembe néznie, mint neki: “Fontos a játékok minősége, a NOB anyagi helyzete, a csalások, a dopping elleni harc. A feladatok nem nagyon változtak” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik