Sport

Berki Krisztiánnak voltak álmatlan éjszakái

Berki Krisztián (berki krisztián, )
Berki Krisztián (berki krisztián, )

Olimpiai bajnok tornászunk a jövő gyakorlatát készül bemutatni a szombathelyi Grand Prix-n.

Berki Krisztián új, 7.0 kiinduló-pontszámú gyakorlatát a hétvégi, szombathelyi Grand Prix-versenyen láthatja először a nemzetközi mezőny. Londoni olimpiai bajnokunk a világbajnokságra készül ezzel a gyakorlattal – s a hétvégén lesz a főpróba. Pontosabban a tornász már a szerdán lezajlott világbajnoki válogatón bemutatta az ominózus gyakorlatot – ezt mosolyogva mesélte, méghozzá azért, mert most sikerült a legjobban.

„A szombathelyi Grand Prix-versenyen legalább tíz nemzet tornászai vesznek részt, ami annak köszönhető, hogy éppen jó időpontban van a világbajnokság előtt. Afféle főpróba lesz ez mindenki számára” – mondta Berki, aki elárulta, két-három hónapja kezdték el összeállítani az új gyakorlatot edzőjével, Kovács Istvánnal, s bár biztatóak a jelek, a gyakorlatnak még „be kell érnie”.


Berki Krisztián mindenkit lenyűgözhet
Fotó: Felix Promotion

„Nyilván szeretnék jól szerepelni a világbajnokságon, de a gyakorlat még nem biztos, hogy tökéletes lesz – mondta Berki, majd még hozzátette, nincs benne olyan érzés, hogy a biztosat váltotta fel a bizonytalanra: – Tudtuk, mire elég a régi gyakorlat, és azt is, ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a riválisokkal, szükség van egy újra, emelni kell a kiinduló-pontszámot. Ez a mostani lesz a jövő gyakorlata, sőt, ha az energiámból és erőmből telik, még erre is rátehetünk egy lapáttal. Bevallom, voltak álmatlan éjszakáim, de már túl vagyok a nehezén, most már kezdem elhinni, hogy meg tudom csinálni az új gyakorlatot. Márpedig az önbizalom ebben a sportágban is nagyon fontos” – mondta Berki, aki kíváncsian várja a hétvégét, mert nemcsak az ő új gyakorlatát látják majd a többiek, hanem ő is szemügyre veheti, mennyit fejlődtek a riválisok az Európa-bajnokság óta.

Berki mellett a Londonban nyújtón győztes holland Epke Zonderland, a gyűrűn Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Lambertus van Gelder, a korlátspecialista, világbajnok szlovén Mitja Petkovsek, valamint a talajon világ- és Európa-bajnoki érmes izraeli Alexander Shatilov és a pekingi olimpián lólengésben ezüstérmes horvát Filip Ude is versenyez majd Szombathelyen.

A nőknél a felemáskorláton Európa-bajnoki ezüstérmes cseh Jana Sikilova lesz a legnagyobb név, magyar részről Makra Noémi és Böczögő Dorina lép a szerekhez.

A szombathelyi GP első napján, szombaton az egyéni összetett versenyre kerül sor 15 órától, majd vasárnap ugyanebben az időben kezdődnek a szerenkénti döntők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik