Sport

A sikeres vb után is bizonytalan Storcz jövője

storcz botond (storcz botond, )
storcz botond (storcz botond, )

Storcz Botond szövetségi kapitány elégedetten értékelte csapata teljesítményét a duisburgi kajak-kenu világbajnokság zárultával. Viszont nem érti, miért kell belenyúlni abba, ami jól működik.

A kapitánynak erre minden oka meg is van, hiszen a vasárnap véget ért németországi regattán az utóbbi évek legjobb szereplésével 7 arany-, valamint 5-5 ezüst- és bronzérmet szerzett a válogatott, ráadásul a dobogós helyek közül hét (4-1-2 megoszlásban) olimpiai számban született.

Bár az éremtáblázaton a házigazda németek végeztek az élen nyolc elsőséggel, az olimpiai pontszámítást alapul véve 46-42-re a magyarok “győztek”.

“Ez azért nagy szó, mert a saját >>oroszlánbarlangjukban<< vertük meg őket – kezdte elemzését Storcz Botond. – A csapat bőven túlszárnyalta a várakozásaimat, hiszen előzetesen nyolc-tíz érmet vártam. Összességében minden szakág jól teljesített.”


Storcz Botond mindenen rajta tartja a szemét
Fotó: MTI

A szakágakról külön szólva kifejtette: nagyon örül, hogy férfi kenuban végre ismét van egy sikeres páros az 1000 m-en arany-, 500-on pedig ezüstérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó révén, az egy kilométeren szintén győztes, 5000-en második Vajda Attila pedig – ahogy fogalmazott – visszatalált önmagához. A négyes bronzérmét a vb egyik legkellemesebb meglepetéseként jellemezte.

Férfi kajakban a szakember nagyon örült Dombvári Bence K-1 1000 méteren szerzett bronzérmének és annak, hogy az olimpiai bajnok kettős, Dombi Rudolf és Kökény Roland nem eresztett le, hanem harmadik helyével a nagyon erős mezőnyben ismét megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik.

“Egyedül a férfi négyest sajnálom egy kicsit, rengeteget készültek és jól versenyeztek, megérdemeltek volna egy dobogós helyezést” – mondta a Kammerer Zoltán vezette, olimpiai ezüstérmes, ezúttal negyedik egységről Storcz Botond.

Női kajakban Kozák Danuta a tavalyi, londoni diadal után ezúttal is nyerni tudott K-1 500 méteren, a négyes pedig zsinórban negyedszer diadalmaskodott a világbajnokságon.

“Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Tetszett a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó ezüstérme is 500 méteren, ők mélyről jöttek vissza és hatalmasat küzdöttek. A 200 méter most nem sikerült nekik, de ez van” – fogalmazott a kapitány, aki hozzátette: ügyesek, egyre ügyesebbek a kenus lányok is, akik két érmet gyűjtöttek a viadalon.

Amióta Storcz Botond a szövetségi kapitány (2008 vége), most szerepelt a legeredményesebben a magyar válogatott, de a szakember szerződése szeptember 30-án lejár, s a szövetség már kiírta a pályázatot egy szakmai igazgatói posztra, amely a tervek szerint a kapitányi tisztséget váltaná.

“Ezzel kapcsolatban annyit, hogy a sikeres londoni olimpia után egy héttel már napvilágot látott, hogy a jövőben nem én leszek a kapitány. Később kaptam egy féléves szerződéshosszabbítást, majd egy újabb féléveset, ez fog most lejárni. Nem tudom, hogy a válogatottnak, vagy személy szerint nekem milyen eredményt kellene produkálnunk, hogy elég legyen” – mondta Storcz, aki az edzők véleményét is tolmácsolva hozzátette: “Nem tudjuk, hogy miért kell belenyúlni abba, ami szemmel láthatóan jól működik, és itt most nem a saját szerepemet akarom felnagyítani.”

A magyar válogatott hétfőn reggel érkezett haza Duisburgból, a versenyzőkre a hétvégén még vár az országos bajnokság Szolnokon, azt követően azonban következhet a pihenés.

Baráth szerint Storcz a helyén maradhat

A szövetségi kapitányi poszt ugyan megszűnik, ám Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke szerint Strocz Botondnak jó esélye van arra, hogy vezetőedzőként folytassa a munkát.

A szövetség vezetője a Digi Sport Reggeli start című műsorának hétfői adásában beszélt arról, hogy a szövetségi kapitányi feladatokat veszi majd át a vezetőedző, akinek a személyére a szakmai alelnök és a főtitkár tesz javaslatot az elnökségnek.

“Én azt gondolom, a javaslat az ő személyére érkezik majd” – mondta Baráth Etele, aki jelezte, azért változtatnak az eddigi vezetési struktúrán, mert a sportágnak fenntartható pályára kell állnia, s az élsport mellett tömegbázist kell teremtenie, illetve új bevételeket generálnia.

A sportvezető a vasárnap zárult duisburgi világbajnokságot kiválónak értékelte, az előzetes várakozásokhoz mérten “tizes skálán húszast” adna a magyar csapatnak, amely hét arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérmet szerzett.

Baráth Etele a három aranyérmet nyert Kozák Danuta, illetve a kenu egyes 1000 méteren győztes, 5000-en második Vajda Attilát külön is kiemelte, ugyanakkor a 200 méteren érzékelhető hiányosságokra is felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy itt is vannak már feltörekvő tehetségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik