Sport

Leiskolázta a mezőnyt női kajaknégyesünk

aranyermes-a-noi-kajaknegyes(960x640).jpg (kajak, kajaknégyes, )
aranyermes-a-noi-kajaknegyes(960x640).jpg (kajak, kajaknégyes, )

Világbajnok lett a női kajaknégyes 500 méteren, emellett már a negyedik magyar második helyezésnek örülhetünk a vasárnapi versenynapon a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon.

Vasárnap délután hét döntőben hét magyar hajó is indult. Az elsőben szombaton 1000 méteren bronzérmes Dombvári Bence férfi kajak egyesben 500 méteren a negyedik helyen végzett vasárnap a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon. A kenu egyesek 500 méteres viadalán Nagy Péter indult magyar színekben, utolsóként ért célba.

A kenu kettes női 500 méteres fináléjában az Európa-bajnok Lakatos Zsanett és Takács Kincső (bár a számukat a nevezők alacsony száma miatt nem ismerték el hivatalosan) állt rajthoz. A magyar lányok hatalmas hajrával megpróbálták befogni a 250 méter után toronymagasan vezető nagy esélyes kanadai párost. Ez végül nem sikerült, de így is második helyen értek célba.

A férfi kettesek 500 méteres fináléjában kajakosaink remekül kezdtek: féltávnál még első volt a Sík Márton, Boros Gergely páros, a hajrát azonban jobban bírták ellenfeleik, így végül a hatodik helyet szerezték meg a magyarok.

A szombaton 1000 méteren világbajnokságot nyerő Vasbányai Henrik és Mike Róbert kenupáros egy ezüsttel gazdagította saját, és a magyar csapat éremgyűjteményét. A fiúk egyébként még a verseny előtt elmondták, hogy ez a szám még kiss idegen számukra, ennek ellenére szeretnének dobogós helyen végezni.

Hatalmas fölénnyel nyerte meg a világbajnokságot 500 méteren a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és az újonc Vad Ninetta összeállítású női kajaknégyes. A lányok csodálatosan versenyeztek, féltávnál még csak a második helyen álltak, a végén viszont elképesztő előnnyel érkeztek célba a mezőny előtt. Magyarország 2009 óta sorozatban negyedszer nyerte ezt a számot.


Bearanyozták a vasárnapot
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A következő döntőben a férfi kajaknégyesünkért izgulhatunk, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel összeállításban 1000 méteren. A magyar egység nagy csatát vívott az ausztrálokkal a harmadik helyért, de végül nem sikerült elérni a dobogós helyet.

A szombati versenynapon megrendezett 10 döntő mindegyikén született magyar érem: 5 arany, 1 ezüst és 4 bronz. Vasárnap délelőtt még két ezüsttel sikerült megtoldani a medálok számát. A késő délelőtt-kora délutáni hat A döntő közül háromban volt piros-fehér-zöld hajó, de nem sikerült dobogós helyen célba érni egyiküknek sem. A Douchev-Janics Natasa-Kovács Katalin páros negyedik lett, ilyen még nem fordult elő, ne álltak volna dobogóra, amióta a két sportoló egy hajóban evez. ráadásul Kovács Katalin 15 éve nem utazott haza aranyérem nélkül világbajnokságról.

A vb vasárnap este a három váltóval zárul, jelenleg a magyaroknak hat aranya, öt ezüstje és négy bronza van. Ha kíváncsi rá, hogyan látták a versenyt a délután főszereplői, ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik