Sport

Billenés és a balos szél sem ronthatta el az örömünket

noi-kajaknegyes(960x640).jpg (kajaknégyes, kajak, )
noi-kajaknegyes(960x640).jpg (kajaknégyes, kajak, )

Így látták futamukat a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon délután érmet szerző versenyzőink.

A magyar csapat a vasárnap délutáni program során egy arany- és két ezüstérmet zsebelt be a világbajnokságon, a nap főszereplői így emlékeztek a versenyre.

2009 óta minden évben a magyar női kajaknégyes állhat a dobogó legfelső fokára a vb-n. Idén sem volt ez másként, magabiztosan nyerte a finálét a összeállítású hajó.

Azt terveztük el, hogy a szembeszél miatt nem lesz őrületes a csapás, és hogy a rajtra nagyon odafigyelünk” – árulta el Kozák Danuta, aki szombaton egyesben is diadalmaskodni tudott. – Ez olyannyira jól sikerült, hogy azt hittem, visszalövik a startot, mert berajtoltunk. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy a fehéroroszok nagyon elmentek, meg is ijedtem, de aztán féltávtól megindultunk, én pedig csak arra figyeltem, hogy az előttem ülő Gabit a fehérorosz első ember elé toljam. Krisztáék is tolták mögöttem a hajót, így a hajrában már csak arra kellett figyelnünk, hogy nehogy megbillenjünk. Egyszer aztán mégis megbillentünk, de ez már nem zavarta meg a győzelmünket ” – mondta.


A dobogó legmagasabb fokán a magyar csapat
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A szombaton aranyérmet szerző Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó a számukra kissé még idegen számban 500-on is remekült versenyzett, ezüstérem lett a jutalmuk.

Nagyon örülünk ennek a második helynek, hiszen úgy jöttünk ide, hogy ezren nyerjünk, 500-on pedig dobogón végezzünk, s ezt sikerült elérnünk. Utóbbi távon nagyon sokat fejlődtünk, ez is örömteli” – értékelt Mike. – Most egyelőre nem foglalkozunk a jövővel, már nagyon várjuk a pihenőt, mert hosszú volt ez az év ” – tette hozzá.

A szombaton egyéniben bronzérmet szerző Lakatos Zsanettnek sikerült párosban egy helyet javítania, második helyen értek célba Takács Kincsővel a kenu kettesek 500 méteres fináléjában.

Az elején a kanadaiak nagyon elmentek, nagyon erős balos szél volt, ami nekünk nem kedvezett. Aztán 100-150 méternél elindultunk, akkor úgy éreztem, hogy befoghatjuk őket, de aztán megint jött egy balos szél, s már nem tudtunk korrigálni. Tudunk ennél jobb pályát is, de azért persze örülünk az ezüstéremnek” – mondta Lakatos Zsanett.


Fotó: MTI/ Kovács Tamás

Ilyen egy tökéletes hétvége, nagyon boldog vagyok. Bár ez volt a cél, nem is mertem jobban belegondolni, hogy tényleg összejöhet a három arany. Az összes szám nagy kihívást jelentett, hiszen 1000 méteren nagy szembeszél volt, az 500 mindig rizikós, 200 váltóban pedig óriási csatában, minimális különbséggel sikerült nyernünk” – összegzett a három világbajnoki címet szerző Fazekas-Zur Krisztina.

Douchev-Janics Natasa is aranyérmes lett a váltó tagjaként. Az immár 19-szeres világbajnok előtte 200 egyesben ötödik, Kovács Katalinnal 200 párosban negyedik lett, míg – szintén a Honvéd klasszisával – egy nappal korábban 500 párosban ezüstérmet szerzett.

“Jó – rossz – rossz – jó” – értékelt röviden a háromszoros olimpia bajnok. “500 párosban remek pályát mentünk, nem lehetek csalódott az ezüst miatt, a 200 egyes nem sikerült, 200 párosban a rossz rajt után nem maradt esélyünk, pedig bíztunk benne, hogy ezen a távon megcsípjük a németeket, a váltót pedig nagy öröm volt megnyerni, hiszen ez eddig még nem sikerült. Természetesen ezzel együtt sem vagyok felhőtlenül boldog” – tette hozzá Douchev-Janics Natasa.

A magyar küldöttség gépe hétfőn reggel fél 9 körül landol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik