Sport

A bukósisak és a korona is jól áll neki

szegfü adrienn (szegfü adrienn, )
szegfü adrienn (szegfü adrienn, )

A 19 éves Szegfü Adrienn a ralikrossz-bajnokság széria kategóriájának második helyezettje, a magyar autósport egyik üde jelensége. Nemrég harmadik lett egy székesfehérvári szépségkirálynő-választáson. Mindez elégnek bizonyult ahhoz, hogy mindenképpen beszélgessünk vele.


Fotó: BGF

Öt évig szinkronúszott, majd szertornázott, télen síel és snowboardozik a 19 éves Szegfü Adrienn, aki ideje nagy részében autóversenyzéssel foglalkozik.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának hallgatója. Első évében mindkét fronton sikeres: bálkirálynő lett a főiskolán, az országos ralikrossz bajnokság széria kategóriájában jelenleg a második helyen áll, ráadásul legutóbb a Fehérvár Szépe választáson a királynő második udvarhölgyének választották.

Melyikre vagy büszkébb: a Fehérvár Szépe versenyen elért harmadik helyezésre, vagy arra, hogy sorozatosan jól teljesítesz a ralikrossz bajnokságban?

Jelenleg a harmadik helyre, de a versenyzés sokkal fontosabb az életemben. Nagyon régóta szerettem volna már autóba ülni, túl sokáig álltam a nézők között.

Hogyhogy?

Édesapám is versenyez, már tizenkét éve, régi álmom teljesült azzal, hogy én is elindulhattam a bajnokságban. Ő raliban kezdte, de aztán átpártolt a ralikrosszhoz, ami sokkal jobb.

Miért?

Izgalmasabb, itt a test-test elleni harc dominál. Öten-hatan elindulunk a rajtnál, és már az első kanyar izgalmas, hogy ki fordul el először. A ralival ellentétben itt nem az idővel harcunk, hanem egymás ellen, egy meghatározott pályán. Nálunk nem ül mellettünk senki, a magunk urai vagyunk, mi hozzuk meg a döntéseket, amelyek nem mindig helyesek, de azokat is vállalni kell később.


Fotó: ksf.hu

Volt már rossz döntésed ezek szerint.

Persze. A versenyek alatt van például egy úgynevezett joker kör: ezt bármikor teljesíthetjük, a lényeg, hogy egyszer mindenképp végig kell menni rajta. Ilyenkor letérünk a pályáról és egy nagyobb kört teszünk meg. Okoskodni kell, a verseny melyik szakaszában tud az ember előnyös pozícióba visszatérni. Volt már, hogy nem akkor léptem meg, amikor a legjobb lett volna.

Mit kell tudni a kategóriádról?

A szériakategória idén indult először. Ez tanulóévnek tökéletes a számomra. Amikor először beültem édesapám versenyautójába, éreztem, hogy a felkészültségem még nem olyan magas, hogy normálisan vezessem: hirtelen azt sem tudtam, mi merre hány méter. Eddig öt verseny ment le, kettő még hátravan, jelenleg a 2. helyen állok az összesítésben. Mindenkinek lehet egy mínuszos futama, a legrosszabb eredményt nem veszik figyelembe a végelszámolásnál. Így az utolsó futam után derül ki a végső sorrend, nekem például volt már egy kizárásom.

Miért zártak ki?

Szerencsére nem úgy zártak ki, hogy pontot nem kaptam. Ha a döntő futamban valaki kiugrik a rajtnál, automatikusan kizárják, én pedig egy kicsit kigurultam. De tanultam belőle, azóta sokkal jobban figyelek.


Fotó: ksf.hu

Mivel édesapád versenyez, ő talán nem annyira félt, mint édesanyád?

Szinte kikönyörögtem, hogy hadd üljek autóba, édesapám eleinte nem rajongott az ötletért, de aztán belement. Anyukám nem aggódik, mindig azt mondja, úgyis rajtam van a sisak, nagy baj nem lehet. És tényleg, a bukósisak, a bukócső, a biztonsági öv megvéd minket. Borultam már fel párszor, de csak az első után lepődtem meg. Azt hittem, több már nem lesz, de aztán az osztrák futamon is borultam. Mégis, az lett a legsikeresebb futam, mert a kategóriámat megnyertem és egy másikban harmadik lettem. Nagyon jó érzés az, amikor úgy térek vissza egy pályára, hogy érzem a fejlődést: tudom, hogy egy-egy kanyarnál még óvatosabb voltam, aztán már teli gázzal veszem be. És maga a tény, hogy már nemcsak néző vagyok, mondjuk, Nyírádon, boldoggá tesz.


Szegfü Adrienn alig várta, hogy autóba üljön

Régen a szépségversenyeken is néző voltál. Miért vágtál bele?

A Fehérvár Szépe választáson egy éve indult a barátnőm, és tetszett, hogy nagyon jó programok veszik körül az eseményt. Csak egy próbának szántam, nem veszem komolyan igazából ezt a területet. Meglepett, hogy a főiskolán bálkirálynő lettem, annak pedig, hogy sikerült koronát szereznem Fehérváron, nagyon örülök. Ha lesznek még ilyen versenyek, és tetszik a kiírás, lehet, hogy elindulok rajtuk, de nem hiszem, hogy a modellkedés irányába megyek majd tovább. Bár az egyik esküvőiruha-szalon tulajdonosa már jelezte, szívesen lát a modellek között. Lehet erre nemet mondani?


Fotó: Radnai Zoltán

Mire mondanál nemet?

A meztelen fotók készítésére.

Nem lep meg. Mi a következő program?

Szeptember 8-én, a Kakucs-ringen lesz a következő verseny. A távolabbi céljaim között szerepel, hogy előbb-utóbb feljebb lépjek a kategóriák között, és erősebb autót vezessek. A nagy álmom az, hogy elinduljak a ralikrossz Európa-bajnokságon, de ehhez még sokat kell fejlődnöm. Addig is köszönöm a sok segítséget édesapámnak, a családomnak és a csapatnak.

Videó – verseny közben, időmérő Kakucson, június 23-án (nem, nem szeptember 23-án, ahogy a felirat jelzi):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik