Nevin Yanit (Nevin Yanit)
Sport

Egy nap, két doppingeset

Nevin Yanit török gátfutónőt és az orosz Anna Avgyejeva súlylökőnőt egyaránt két évre tiltotta el doppingolásért hazája szövetsége

A 100 méteren kétszeres Európa-bajnok török atlétanő még februárban, egy düsseldorfi versenyen produkált pozitív mintát. A 27 esztendős Yanit 2010-ben és 2012-ben is a kontinens legjobbjának bizonyult az Eb-n, a tavalyi londoni olimpián ötödik volt, amellett az idén 60 méter gáton fedett-pályás Európa-bajnoki címet szerzett.

Rajta kívül még több más török élsportoló is megbukott az elmúlt hónapokban. A 30-nál is több versenyzőt érintő botránysorozat gyengítheti Isztambul győzelmi esélyeit a 2020-as nyári olimpia házigazda tisztéért Madriddal és Tokióval folytatott sportdiplomáciai küzdelemben. Meglehet, ez a lebukási sorozat is már ennek a küzdelemnek a része… A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 7-én hirdeti ki, melyik város nyert a három jelölt közül.

A fedett-pályás Európa-bajnok orosz súlylökőnő július 30-án bukott meg: egy hazai edzőtáborban oral-turinabol nevű anabolikus szteroidot tartalmazó mintát szolgáltatott az ellenőröknek.

Ajánlott videó