marosi-adam(430x286)(1).jpg (marosi ádám, )
Sport

Öttusa: világbajnok a férfiváltó

Aranyérmet nyert a Demeter Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám összeállítású magyar férfiváltó kedden, a tajvani Kaohsziungban zajló öttusa-világbajnokság zárónapján.

A staféta sikerével a magyar öttusasport 50. világbajnoki címét szerezte meg.

A keddi versenyen a magyar trió a vívás során 940, úszásban pedig 1336 pontot ért el, s a második helyről várta a lovaglást. Ebben a tusában visszafogottabb volt Marosiék teljesítménye, az 1012 megszerzett pont pedig azt jelentette, hogy az utolsó számot, a lövészettel kombinált futást a negyedik helyről kezdhette meg a csapat, 33 másodperc hátránnyal az éllovas ukránok, és 11-gyel a harmadik oroszok mögött.

Fotó: MTI

Az utolsó számban aztán egészen kiválóan teljesített a három magyar, 16:25.74 perces idejük a legjobb volt a mezőnyben, s ezzel valamennyi riválist sikerült megelőzniük.

“Hihetetlenül izgalmas verseny volt a mai, úgy 22-szer voltunk a nap során a mennyben és a pokolban – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Utoljára Kasza Robi lovaglásánál ijedtünk meg, mert a lova semerre sem akart menni, de aztán a fiúk úgy futottak és lőttek mint a kisangyalok.”

A szakvezető elmondta, hogy a kiváló lövészet volt a kulcsa a győzelemnek, s különösen a második futó, Kasza második, illetve a záróember Demeter első lövészete volt pazar.

“Olyan küzdőszellem és harciasság volt ma a fiúkban, ami a jövőre nézve is nagyon biztató” – összegzett a kapitány, aki a gyengébb világbajnoki kezdés után különösen örül a győzelemnek.

A férfiváltó 1989 óta része a világbajnoki programnak, s ez volt a 11. magyar siker ebben a számban. Legutóbb 2011-ben győzött a staféta, akkor Marosi, Kasza, Tibolya Péter összeállításban.

A magyar csapat ezzel egy-egy arany- és ezüstéremmel zárta a világbajnokságot, miután hétfőn a Gyenesei Leila, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta összeállítású női váltó a második lett.

Ajánlott videó