Sport

Kínos: kihagyták a magyar legendát

vívás (vívás)
vívás (vívás)

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) százéves fennállására készített Hírességek Csarnokába még csak nem is jelölték a hatszoros olimpiai bajnok kardozót Kovács Pált.

Hall of fame, azaz a Hírességek Csarnokának felállításával ünnepli a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) századik évfordulóját. Tavaly a magyar sportági szövetség lehetőséget kapott arra, hogy jelöljön a vívósport magyar kiválóságai közül. A listáról lemaradt Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok, Európa-bajnok, tizenhatszoros magyar bajnok kardvívó. Ebből lett az újabb balhé.

A döntést fia, a korábbi szövetségi kapitány Kovács Tamás nyílt levélben bírálta, ezt változtatás nélkül közöljük:

Kovács Tamás nyílt levele

Tisztelt Elnök Úr!

Mély megdöbbenéssel olvastam a FIE Hall of Fame 100-as listáját, amelyben nem szerepel édesapám, Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok, Európa-bajnok, tizenhatszoros magyar bajnok kardvívó, aki pályafutása befejezése után 1961-63 között a Magyar Vívó Szövetség alelnöke, majd 1963-68 között elnöke, 1968-tól haláláig a MOB tagja, a FIE Végrehajtó bizottságának tagja, a FIE Kardszak bizottság elnöke, 1980-88 között a FIE alelnöke. 1988-tól a FIE örökös tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Olimpiai Érdemrend kitüntetettje.

Kiemelkedő sportpályafutása, valamint óriási elismerést kapott sportdiplomáciai tevékenysége, az elsők közé kellene, hogy emelje személyét a Hall of Fame-ben ! A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) tájékoztatott arról a döbbenetes és arcátlan hírről,hogy a Magyar Vívó Szövetség nem javasolta Kovács Pált, aki nem volt benne a magyar szövetség 10 fős javaslatában!

Tudni szeretném,hogy a Magyar Vívó Szövetség miért nem jelölte Kovács Pált, a FIE Hall of Fame 100-as listájára?…Ki döntött így?…az elnök?…az elnökség?

Két hete írtam levelet elnök úrnak és még a mai napig nem sikerült válaszolnia, de egy biztos: AKI VAGY AKIK ÍGY DÖNTÖTTEK, AZ VAGY AZOK ALKALMATLANOK A MAGYAR VÍVÁS VEZETÉSÉRE ÉS TÁVOZNIUK KELL A VÍVÓSPORTBÓL!!!

Válaszát várva, üdvözlettel

Kovács Tamás volt szövetségi kapitány,világbajnok,olimpiai bronzérmes kardvívó

De hallgattassék meg a másik fél is. “Tavaly október elején kérte fel a FIE a magyar szövetséget, hogy a vívósport fennálásának 100. évfordulójára frissen alakuló Hírességek Csarnokába a magyar vívósport nagyjai közül adjon hét fő ajánlást” – mondta el az ügy kapcsán a Sport24-nek Szetey András, a Magyar Vívó Szövetség Kommunikációs vezetője. “Valamennyi szakosztályt megszavaztatta az akkori ügyvezető Polgár Pál, majd a szövetség elnökségének jóváhagyását követően Pézsa Tibort, Elek Ilonát, Gerevich Aladárt, Kárpáti Rudolfot, Kulcsár Győzőt, Nagy Tímeát, Rejtő Ildikót terjesztették fel. Kovács Pál valóban kimaradt az ajánlásból – ismerte el.

Egy kivétellel ők kerültek be a halhatatlanok közé, egyedül Pézsa Tibor nem, helyette Bay Bélát választotta a FIE. Szetey elárulta, hogy kritérium volt az is a vívók kiválasztásánál, hogy minél több fegyvernem képviselője mellett legyen olyan is, aki a nevelésben alkotott maradandót, vívómesterként ért el sikereket.

Utólag azt mondom, meglehet kár volt demokratikus módon szavaztatni erről. A száz év alatt annyi kiváló magyar vívó és edző ért el kimagasló eredményeket, hogy a döntésnél inkább az volt a kérdés, melyik ujját harapja le az ember – magyarázta Szetey. Hozzátette, hogy természetesen a szövetség mindent megtesz azért, hogy idővel Kovács Pál is bekerüljön a hallhatatlanok közé.

A vívás halhatatlanjainak teljes listája ide kattintva megtekinthető.

Kovács Tamás és a szövetség elnöke között szemmel láthatóan nem túl felhőtlen a viszony. Pár nappal ezelőtt így fogalmazott Kovács a Facebookon: Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke szakmailag felkészületlen, tájékozatlan, modortalan, bosszúálló- ezeket a gondolatokat írtam le könyvemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik