Sport

El kell engedni a gyerekeket edzésre

Az oktatási, a napközi rendszer átalakítását követően pánik ütötte fel a fejét a sportban, mondván, a délután 16-17 óráig kötelező iskolalátogatás miatt nem tudnak a gyerekek sportolni járni.

A gyermeksportban – mondjuk úgy 14 éves korig mindenképp – általánosságban és sportágtól függetlenül délután 15 órától kezdődnek az edzések. Logikus. A gyerek reggeltől nagyjából 14 óráig tanul, közben többnyire bekap valamit a menzán, majd gyorsan edzésre megy, utána, haza, ahol megcsinálja a leckéit, eszik, alszik. Ez a normál napi körforgása a sportolóknak.

Az új köznevelési törvény ugyanakkor kimondja, minden “általános iskola” korú gyermek, azaz az 1-8 osztályosok számára kötelező délután 16 óráig – igény szerint 17 óráig – az iskolában maradni, ad abszurdum kötelező foglalkozáson részt venni.


Hoffmann Rózsa az egyik fővárosi iskola tanévnyitóján éppen egy “tesi teremben” vázolta az elképzelésiet
Fotó: MTI

Számos iskolaigazgató ugyanis egyetért azzal a Hoffmann Rózsa államtitkári felvetéssel, hogy “A családok zömében a szülők reggeltől estig dolgoznak, ráadásul megszűnt a három generáció együttélése, s nincs odahaza a nagymama, aki foglalkozna a gyerekkel. Így az iskolának kell gondoskodnia a diákokról, különben elkallódnak, rossz útra térnek, elkezdenek bandázni, rengeteget interneteznek, ülnek a gép előtt, rossz hatások érik őket, ne adj Isten, odáig fajulhat mindez, hogy devianciába torkollik az életük. Ezt igényli a társadalom többsége” – ezért kell bent lenni kötelezően az iskolában 16 órág, olvasható a 24.hu-n Nagy József interjújában.

Az állításokkal mi is egyetértünk. A kötelezővel nem. Ugyanis a túlbuzgó tanárok délután négy előtt még edzésre sem engedik el a sportoló diákjaikat – sokan emiatt váltottak iskolát a szünidő alatt. Érthető, hogy mostanság enyhe pánik ütötte fel a fejét a gyermeksportban.

A közoktatásért felelős államtitkár azonban az interjúban rögvest megnyugtatta a kedélyeket: “A törvény úgy szól: az iskolának kötelessége négyig, igény esetén öt óráig biztosítani a gyerek intézményben tartózkodását. A kötelező foglalkozásokon természetesen bent kell lenni, de utána, a szülő írásbeli kérésére elengedhető a diák. Vagyis lehet menni edzésre. Ahol ezt megtagadták, helytelenül jártak el. Tudom, hogy túl sok a változás, de az elvárható minden iskolaigazgatótól, hogy elolvassa és helyesen alkalmazza a rendelkezéseket.”

Sportoló szülők, edzők nem kell pánikolni, viszont az államtitkár asszony ebben a cikkben olvasható szavaira hivatkozva szükség esetén lehet vitatkozni!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik