Sport

56 évesen lett világbajnok Növényi Norbert

novenyi-norbert(210x140)(2).jpg (növényi norbert, )
novenyi-norbert(210x140)(2).jpg (növényi norbert, )

Az 1980-as olimpián aranyérmet szerző kötöttfogású birkózó 56 évesen lett a grappling világbajnoka.

Az 1957-ben született Növényi Norbert pályafutásának legnagyobb sikere egyértelműen a moszkvai ötkarikás játékokon szerzett olimpiai bajnoki cím: kötöttfogásban, a 90 kilósok között volt a legjobb 1980-ban. Korábban világ- és Európa-bajnoki ezüstöt, és hét magyar bajnoki címet szerzett.

Amikor a birkózást abbahagyta, kipróbálta a kick-boxot, nem eredménytelenül: 1986-ban Európa-bajnok, 1987-ben világbajnok lett.

Itt azonban nem állt meg Növényi, az MMA-ban, vagyis a Kevert Harcművészetekben is vb-aranyat szerzett 2009-ben, most pedig egy újabb sportágban állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A grappling, azaz földharc – birkózás-, cselgáncs-, és egyéb földharctechnikákból álló küzdősport, amelyben a versenyző az ellenfél eldobása vagy egyéb módon történt földrevitele után földharcban feladására kényszeríti a másikat – spliti világbajnokságán utasított maga mögé mindenkit.

“Legnagyobb örömöm, hogy fiam, a tizenöt esztendős Nono máris a nyomdokaimba lépett, hiszen megszerezte az első korosztályos világbajnoki ezüstérmét” – mondta Növényi.

A két Növényin kívül az egykori birkózókapitány, Németh Sándor bronzérmet szerzett, míg a korábbi kétszeres profi MMA Európa-bajnok Sárközi Róbert tanítványa közül Laczkó Balázs és Bordán Dezső ezüst-, Pogácsás Szabolcs aranyérmes lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik