Sport

Vívóarany: harmincon túl, a csúcstól innen

vívás (vívás)
vívás (vívás)

Tizenkét év után lett újra világbajnok a férfi-párbajtőrcsapat. Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és Szényi Péter aranyérmének jogosságához kétség sem férhet.

Két egyéni bronz. Ez volt a mérleg az utolsó előtti napig a magyar csapat szemszögéből a MOL Vívó-világbajnokságon. Sok is, kevés is, a magunk fajta telhetetlenek számára.

Szilágyi Áron és Szász Emese éremszerzése mellett szombaton sokan bosszankodtak, elvégre 44-40-ről bukta el a négy közé jutásért vívott meccset Szilágyi a románokkal szemben a kardozók csapatversenyében, ez pedig igazi hidegzuhany volt a magyar küldöttség számára (a csapat végül 7. lett).

De a párbajtőrözők sokszor megmentették már a magyarok becsületét (ha azt egyáltalán menteni kellene), és most is így történt. Bár a lányok hamar kikaptak és végül csak kilencedikek lettek, a férfiak nagyszerű, már-már hősies körülmények között jutottak a döntőbe.

A döntő előtt

Előbb Ausztrália és Kazahsztán könnyed legyőzése, majd Venezuela és Lengyelország parádés, izzasztó, katartikus megverése jött. Boczkó Gábor, aki egyéniben kikapott a világranglistát vezető Gascon Limardótól, visszavágott a venezuelainak (aki mellékesen ezüstérmes lett Budapesten), majd úgy küzdött a lengyelek ellen, hogy a párharc elején beszakadt a combizma.


A magyar férfi-párbajtőrcsapat – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI

De megérte, a hallatlanul lelkes közönség belehajszolta a mieinket a győzelembe. S hogy miért igazi bravúr a döntőbe jutás? Mert a másik ágon kiesett a világranglista vezetője, az Európa-bajnok Svájc (mi a harmadik helyen álltunk a vb előtt), a második Egyesült Államok és Franciaország is, a világbajnoki címvédő.

Jellemző, hogy a gallok ukránokkal szembeni elődöntős vereségére még a hivatalos sajtóosztály sem számított (senki sem), először azt a hírt adta ki, hogy a mieink a franciákkal döntőznek vasárnap este.

A magyar csapat a tavalyi vb-n bronzérmet szerzett, így az előrelépés már garantált volt az ezüsttel is. De a fiúk ezzel nem elégedtek meg.

A döntő

A Csillagok háborúja klasszikus zenéjére vonult be a finálé első meccsének résztvevője, Rédli András és Bogdan Nikishin. 1 perc 5 másodperc után a játékvezető passzív vívás miatt máris a következő párost szólította.

Boczkó Gábor, aki sérülése ellenére a döntőben is vállalta a részvételt, Vitalij Medvedievvel vívott, és 3-1-es előnnyel adta át a pástot Imre Gézának és Anattolij Hereynek. Több együttes találat is volt a párharc során, de Imre -1-gyel zárta a szakaszt, így is vezettünk 9-8-ra az első kör után.


Rédli szurkol a többieknek – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI

Rédli és Medvediev találkozóján összesen négy tus esett, 11-10-zel lépett ismét a pástra Imre Géza, ezúttal Nikishin ellen. Tartotta az állást a 39 éves magyar klasszis, majd miután Boczkó passzív vívás miatt nagyon hamar letudta Hereyt, jött ismét az atlantai olimpia egyéni bronzérmese.

Parádés sorozat következett, ugyanis Medvediev ellen 12-8-as részeredményt produkált Imre Géza, így négy találattal vezetett a magyar csapat két asszóval a vége előtt. Rédli András 0-ra hozta a Herey elleni meccsét, a végén Boczkó Gáboron volt a sor, hogy behozza a célba a magyar együttest. Ez minden rutinjának hála sikerült, így a magyar párbajtőrcsapat 2001 után (amikor a franciaországi Nimes-ben lett aranyérmes) világbajnoki címet szerzett.

A reakciók

Először egy statisztikai adat: 36, 39, 30, 26 (Boczkó, Imre, Rédli, Szényi)  – ez a magyar együttes életkorát jelző számsor. Imre Géza, a magyar vívósport újkori történetének egyik legszimpatikusabb alakja már 1998-ban, a kettővel ezelőtti világbajnoki aranyéremnél is a csapat tagja volt (akkor Svájcban győztünk), Boczkó Gábor 7-szer nyert Európa-bajnoki címet, most végre megvan a világbajnoki arany is.

Már szólt a magyar himnusz, amikor az Ezredes, azaz Rédli András két ütemmel a szöveg kezdete előtt nagy levegőt vett (Imre Géza már ekkor is pityergett), majd hangosan énekelte a szöveget, így tett Boczek is. Hogy mit fejezhet ez ki? Azt, hogy nagyon várta már ezt a pillanatot, azt, hogy a magyar csapat álljon a dobogó tetején. Ugyanis ez a válogatott már nagyon megérdemelte az aranyat.


Boczkó Gábor örül a sikernek – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI

„Ez a csapat 5 Európa-bajnoki és 5 vb-érmet szerzett már, ezt senki nem tudja elmondani magáról. Mindig is világszínvonalon vívtak a fiúk. De egy aranyérmet megszerezni nagyon nehéz, mindennek stimmelni kell, még egy sérülésnek is. Gratulálok a srácoknak, nagyon magas színvonalon teljesítettek” – mondta a döntő után Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, aki a sajtótájékoztatón viccelődve tette hozzá, hogy a srácok csak a döntő közepén (vagy végén?) „voltak szívesek tájékoztatni őt” a taktikáról.

„András passzivál, Géza hozza a tusokat, Boczek befejezi a meccset, Péter meg kiválóan vezeti a jegyzőkönyvet” – így Udvarhelyi.

Szóval a lényeg, hogy Boczkó Gábor és Imre Géza a finálé előtt megbeszélte, utóbbinak kell felvállalnia a rohanást Medvediev ellen Boczkó sérülése miatt, be kell őt darálnia és minél közelebb hozni a 45-höz a meccs hajrájában. Ez sikerült is, köszönhetően Imre páratlan technikai repertoárjának.

„Nehéz felfogni, hogy világbajnok vagyok. Fantasztikus nap volt, fantasztikus közönséggel. Az igazság az, hogy ebbe a csapatba bele kell érni. Remélem, el tudom majd sajátítani azt a harcmodort, ami ezeket a fickókat jellemzi” – mondta az eredményhirdetés után Szényi Péter, aki az ausztrálok elleni meccsen kívül nem vívott a nap során.

„Boldog és büszke vagyok a világbajnoki címre, ami azt kell mondjam, teljesen megérdemelt. Nagyon egységesen vívott a társaság, és Boczek sérülése után kicsit jobban össze is kovácsolódtunk. Joggal nyertük meg az aranyérmet” – mondta valóban büszkén Rédli András, aki az arany megszerzése után egy magyar zászlóval sétálgatott mindenfelé a Syma-csarnokban, nagyon jól tette.


A magyar aranyérmesek – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI

„Egy sportoló életében az egyik legszebb dolog, ha hazai pályán lehet világbajnok. Remélem, nem kell ilyen sokat várni egy újabb hazai vb-re, kint voltam az 1991-esen is. A szerencse is közrejátszott a sikerünkben, de azért próbáltam jól is vívni. Szerencsére bejött. A hazai közönség semmivel sem pótolható, ezt is láthattuk ma” – köszönte meg a drukkerek biztatását Imre Géza.

„Már nagyon hiányzott a vitrinből ez az arany. Én vagyok a fejezőember, az a dolgom, hogy bevigyem a hajót a célba. 2007 óta mindig dobogó voltam Eb-n vagy vb-n a csapattal, most végre összejött az arany. Gratulálok a csapatnak, hogy el tudta viselni a nyomást. Minden klappolt” – véli Boczkó Gábor, akinek sérülését úgy tudta kezelni az orvosi stáb az elődöntő és a döntő között, hogy azt nem lehetett érezni a döntő alatt.

A magyar válogatott világbajnoki győzelmével a világranglista élére ugrott. Mellékesen.

Eredmény – MOL Vívó Világbajnokság, férfi párbajtőr, csapatverseny:

A 16 közé jutásért:

Magyarország-Ausztrália 45-31 (Boczkó +8, Rédli +3, Szényi +2, Imre +1).

A nyolcaddöntőben:

Magyarország-Kazahsztán 45-31 (Imre +8, Boczkó +3, Rédli +3).

A negyeddöntőben:

Magyarország-Venezuela 43-39 (Rédli +3, Boczkó +2, Imre -1).

Az elődöntőben:

Magyarország-Lengyelország 45-41 (Boczkó +2, Imre +2, Rédli 0).

A döntőben:

Magyarország-Ukrajna 42:38 (Imre +3, Boczkó +1, Rédli 0)

Az eredmény alakulása: 0-1, 1-1, 2-1, 3-1, 3-2, 4-3, 5-4, 6-5, 7-6, 7-7, 8-7, 9-8, 9-9, 10-9, 11-9, 11-10, 12-11, 12-12, 13-12, 14-13, 15-13, 16-14, 16-15, 17-15, 18-15, 19-15, 20-16, 21-17, 21-18, 22-18, 23-19, 24-19, 25-20, 26-21, 27-22, 27-23, 28-23, 29-23, 29-24, 29-25, 30-26, 31-26, 32-27, 32-28, 32-29, 33-30, 34-31, 34-32, 35-33, 36-33, 37-33, 38-34, 39-35, 40-36, 41-37, 42-38

Világbajnok: Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Szényi Péter) 2. Ukrajna 3. Franciaország

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik