Sport

Meglepetésember verte meg Parsot

pars krisztián (pars krisztián)
pars krisztián (pars krisztián)

A moszkvai atlétikai világbajnokságon Pars Krisztián, a kalapácsvetés olimpiai bajnoka meglepetésre az ezüstérmet szerezte meg.

Nem jött össze az arany
Fotó: AFP

Egyértelműen mindenki aranyérmet várt a londoni olimpiai bajnoktól Moszkvában, hiszen Pars Krisztián elsőszámú esélye volt a kalapácsvetésnek a világbajnokságon. Ráadásul a magyar nehézatléta a legjobb dobással jutott be a fináléba, hiszen egyedül ment 79 méter fölé.

Az olimpián 80,59 méterrel nyerte meg az aranyat és ezt az eredményt majdnem el is érte első dobásával: a fináléban hatodikként mutatkozott be és 80,30-ig dobdta a kalapácsot. Azonban meglepetésre ez nem volt elég az első helyre, hiszen a lengyel Pawel Fajdek 81,97-el nyitott, ami világrekord távolság.

A 24 éves Fajdek eddigi legjobb eredménye, hogy idén nyáron a dobogó legfelső fokára állhatott fel a kazanyi Universiadén, korábban pedig U23-as Európa-bajnok lett.

79,47 következett a második körben, a harmadikban pedig 79,61, miközben a lengyel megint 80 fölött teljesített. Az utolsó kör előtt Pars még a 80 métertől is távol volt, így kezdhettünk félni, Fajdek pedig kettőt rontva is tartotta első helyét.

A hajrában Pars Krisztián dobását érvénytelenítették, így a második helyen zárt a lengyel mögött. A bronzot a cseh Lukas Melich szerezte meg.

Pars két éve Teguban szintén második volt.

Zsivoczky-Farkas Györgyi az első nap után a 23. helyen áll hétpróbában. Akazanyi Universiadén bronzérmes atléta 200 méteren 25.66 másodperccel ért célba, ezzel 827 pontot gyűjtött. Négy szám után 3507 ponttal várhatja a keddi folytatást. A második napon a távolugrás, a gerelyhajítás és a 800 méteres futás következik a hétpróbázók számára.

Baji Balázs pedig nem jutott döntőbe 110 m gáton, bár az elődöntőben az ötödik helyen ért célba 13.49 másodperccel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik