Sport

A világ élmezőnye mögött van a magyar vívósport

szilágyi áron (szilágyi áron, )
szilágyi áron (szilágyi áron, )

A sportági szakszövetség szakmai alelnöke értékelte a budapesti MOL Vívó-világbajnokságot.

A vívó világbajnokság utolsó, hétfői napján Szlovenszky Lajos szakmai alelnök értékelte a budapesti viadalt. Szerinte a magyar vívósport jelenleg a világ élmezőnye mögött van. Már csak azért, mert egyes szakágak az elithez tartoznak, másoknál viszont van lemaradás.

Szlovenszky elmondta, régebbi Világkupa-versenyeken, és az 1991-es vb-n tapasztalt hasonló szurkolást. Véleménye szerint csodálatos volt a drukkerek buzdítása, és volt akinek ez segített, és volt akire bénítólag hatott.

Fotó:MTI

Szakmai elemzésében kifejtette, hogy voltak olyan országok, mint például a franciák, akik több fiatalt is bevetettek, már a 2016-os riói olimpiára gondolva. Szerinte nekünk is fiatalítani kell bizonyos szakágakban, bár az eredményesség nem csak a kortól függ. Elég csak a férfi párbajtőr csapat világbajnoki címére gondolni.

A személyes értékelést inkább a szakvezetőkre hagyta az alelnök úr, bár külön kiemelte Szatmári Andrást és Várhelyi Annát.

Hozzátette még, hogy szerinte az új szisztéma lehet a siker egyik kulcsa. Ez annyit takar, hogy fegyvernemi vezetőedzők állnak a szakágak élén, így mindenkinek megvan a saját felelőssége.

A viadal legnagyobb meglepetését a férfi párbajtőrcsapat szállította, hiszen a Rédli András, Boczkó Gábor, Imre Géza, Szényi Péter összeállítású együttes aranyérmet szerzett vasárnap este, de mellettük Szász Emese és Szilágyi Áron is gyűjtött egy-egy bronzot.

A viadalon részt vettek a kerekesszékes vívók is. Ők is nagyszerű teljesítményt nyújtottak, hiszen a női tőrcsapat bronzérmes lett, ugyanúgy ahogy a párbajtőrözők. Egyéniben Krajnyák Zsuzsanna tőrben ötödik, párbajtőrben pedig a hatodik helyen zárt. A férfiaknál Osváth Richárd törben ezüstöt vihetett haza. Dani Gyöngyi és Hajmási Éva Andrea a nyolcadik lett.

Ami pedig a zárónap eseményeit illeti: a tizenhatodik helyen zárt a magyar férfi tőrcsapat, míg a női kardválogatott a tizedik lett.

Összesítésben a magyarok a hatodik helyen végeztek a budapesti vívó-világbajnokság éremtábláján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik