Sport

A Mercedesszel robbanthat a kecskeméti kosárlabda

kecskeméti kosárlabda akadémia (kecskeméti kosárlabda akadémia, béres tímea, )
kecskeméti kosárlabda akadémia (kecskeméti kosárlabda akadémia, béres tímea, )

Nagyon komoly kosárlabdabázis alakulhat ki Kecskeméten a város, a sportágban dolgozó helyi szakembereknek és a német autógyárnak hála.

„Új fellegvárat kell építeni, mert a kosárlabda óriási lemaradásban van” – mondta Sztojan Ivkovics, a magyar férfi-kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya szombat este, a fehéroroszoktól elszenvedett vereség után a Messzi István Sportcsarnokban.

A válogatott kétpontos kudarca azt jelentette, hogy csak a csodában bízhatunk, már ami a továbbjutást illeti a csoportból: az Európa-bajnokság ismét álom marad, alighanem. Hogy a fellegvár építésénél mire gondolt Ivkovics, nem volt világos, nyilván a magyar válogatott újjáépítésére utalt. Ez lesz most a feladat.

Persze a válogatott megújításához szükség van olyan játékosokra, akiknek már nem feltétlenül a nemzeti csapat összetartásán kell megtanítani a sportág alapjait. Mint minden csapatsport, a kosárlabda is súlyos gondokkal küzd, éppen Ivkovics volt az, aki előző kapitánykodása idején szorgalmazta: egyszerre csak három légiós legyen a pályán a bajnokikon, két magyarnak mindenképp helyet kell szorítani. Ezt a szabályt azóta eltörölték, ma sem a magyarok uralják a bajnoki meccseket.


Nehéz helyzetben a magyar kosárlabda
Fotó: kesport.hu

Az is árulkodó, hogy a magyar válogatott jelenlegi keretében ott van a honosított Obie Trotter, az Egyesült Államokban edződő Rosco Allen, de nemrég hazahozták és próbálkoztak Somogyi Gergellyel is, még Rátgéber László hívta a keretbe a hórihorgas centert.

A kecskeméti kosárlabda legutóbbi éveinek meghatározója éppen Sztojan Ivkovics, nem hiába Kecskeméten rendezték meg a szombati selejtezőt – mellesleg először játszott tétmeccset a férfiválogatott a városban.

Sztole, akit sokan szeretnek, mások ki nem állhatnak, korábban már Szolnokon, Kaposváron és Pécsen is bizonyított eredményeivel (vagy játékosként vagy edzőként), így közömbös atmoszférát semmiképpen sem vártak tőle Kecskeméten. (A válogatottnál sem, ahol egyébként úgy nevezték ki kapitánynak legutóbb, hogy a szakmai bizottság nem őt jelölte.)

2009 óta dolgozik a városban, egyszer majdnem összejött a négy közé kerülés a bajnokságban, és a kupában is akadt, hogy közel volt a csapat a Final Fourhoz. A tavalyelőtti szezon végén aztán az önkormányzati tulajdonú sportvállalkozás becsődölt, majdnem megszűnt a felnőtt kosárcsapat, de aztán kiléptek a Kecskeméti KSE Kft.-ből, és önálló vállalkozást hoztak létre a KTE égisze alatt. Vállalták az NB I/B-s szereplést, 100 százalékos teljesítménnyel nyerték meg a bajnokságot, majd a rájátszást, így ősztől ismét az A csoportban szerepel a Kecskemét.

Hogy ez miért érdekes? Mert Ivkovics és felesége, a korábbi pécsi legenda, Béres Tímea tényleg otthonra lelt a városban. S ha már ez így van, eldöntötték, valami nagy dolgot hoznának létre. Ennek tudjuk értékelni a Béres Tímea által életre hívott kosárlabda akadémiát.


Béres Tímea a gyerekekkel
Fotó: kesport.hu

2011 októberében nyilatkozott Béres Tímea a Sport24-nek, akkor még arról írtunk, hogy a klasszis nyílt foglalkozásokat tart gyerekeknek a helyi sportcsarnokban, olykor a bajnoki meccsek előtt. Nos, mára kinőtte magát a foglalatosság, és nemrég megalakult a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia, a szövetség februárban akkreditálta az intézményt.
Ami pedig az aktualitást illeti: a szombati Eb-selejtezőn hivatalosan is megnyílt az immár Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia (persze, a munka már jó ideje folyik). Megvolt hát az ünnepélyes körítés, és meg is érdemli a kezdeményezés ezt a megkülönböztetett figyelmet.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Mercedes nemcsak a kosárlabda, hanem a labdarúgás utánpótlását is támogatja a városban. (A miniszterelnök nemrég azt nyilatkozta, majd ha megmelegszik a városban a gyár, jöhet a felnőttfoci támogatása is.)

„A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia és a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia arra törekszik, hogy megkedveltesse a gyermekekkel a csapatsportokat, és ezen keresztül támogassa az utánpótlás játékosait. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. szponzorációs tevékenységével nagymértékben hozzájárul Kecskemét városának további fejlődéséhez, továbbá a magyar sport eredményességéhez” – mondta diplomatikusan még korábban Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Hogy mennyit jelent ez a támogatás, szigorúan üzleti titok, legalábbis erről az érdekeltek nem nyilatkoztak az elmúlt időszakban és a hétvégén sem.

Mindenesetre a szponzorációnak köszönhetően az akadémia a 2013-14-es szezonban csökkenti a sportolói tagdíjakat, ezzel a szülők, családok terheit. Ennek megfelelően a tagdíj az U11-12-es korosztályban 2000 forint, az U13-16-os korosztályban 3000 forint, 18 év felett 5000 forint lesz.

És hogy mi lehet a további hozadék? Azt a város sportlétesítményeket üzemeltető cége, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és az úgynevezett TAO-támogatási rendszer lényegében kell keresnünk.

Az akadémia sportfejlesztési pályázatával 170 775 883 forint TAO-pénzre lett jogosult nemrég. Ebben a pályázatban az szerepelt, hogy az akadémia vállalja négy általános iskola és gimnázium tornacsarnokának, öltözőjének felújítását. Az önrészt az önkormányzat biztosítja majd.


A Mercedes az utánpótlást támogatja
Fotó: kecskemet.hu

Béres Tímeát kérdeztük az Eb-selejtező végén.

Ki kereste meg a másikat felet, a Mercedes az akadémiát vagy fordítva?

Azt hiszem, az utánpótlás mindig is fontos volt a kosárlabda számára, nekem pedig szívügyem ez a sportég. Annyi mindent kaptam a kosárlabdától, hogy igyekszem a lehető legtöbbet visszaadni, és ez a gyerekeken keresztül lehetséges leginkább. A Mercedesnek nyilvánvalóan fontos, hogy valamilyen szinten bekapcsolódjon a kecskeméti családok mindennapjaiba, és ezt a sporton keresztül próbálja megtenni, szeretné, ha minél több gyermek mozogjon, megfelelő keretek között. Ők kezdeményezték az együttműködést.

Hány embert érint most az akadémiai rendszer a városban?

Több mint 300-an kosárlabdáznak a rendszerben, 19 csapatban, a férfi és női utánpótlás is hozzánk tartozik. 40 szakembernek ad munkalehetőséget az akadémia, az edzők, a szervezők részére. Tizenkét iskola kapcsolódott be a testnevelő tanárok jóvoltából.

Tisztázva a fogalmakat: ez az akadémia nem bentlakásos rendszert jelent.

Nem, itt inkább a szakmai munka minőségén van a hangsúly. Ez jelenti az edzők megfelelő képzését is, és a gyerekek fejlesztését. A minőséget szeretnénk közvetíteni, ilyen értelemben a Mercedes nem hangzik rosszul például az akadémia nevében… A gyerekekkel az iskola után foglalkoznak az edzők, és persze nyáron, ha nincs oktatás, napi két edzése van a fiataloknak.

Mikorra érhet be a gyümölcs?

A szövetségnek is az a célja, hogy minél hamarabb, hiszen a különböző válogatottaknak szüksége van képzett játékosokra. Úgy gondolom, hogy egy-két éven belül már látszania kell az első eredményeknek.

A magyar válogatott 63-61-re kapott ki szombaton Fehéroroszországtól. A magyar keretben három kecskeméti játékos is ott van. Közülük Wittmann Krisztián fehérvári nevelés, Pongó Martin és Mészáros Máté viszont nem játszott szombaton.

Talán majd pár év múlva már az akadémiai rendszernek hála, „echte” kecskemétinek is drukkolhat a szombaton meglepően lelkes helyi közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik