Sport

A női tőrözők elvéreztek, a férfi kardcsapat a nyolc között

szilágyi áron (szilágyi áron, )
szilágyi áron (szilágyi áron, )

Reggel az argentinok ellen egy könnyű győzelemmel melegített be, majd a franciákat is legyőzte a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Gáll Csaba alkotta magyar válogatott a férfi kardozók szombati csapatversenyében, a budapesti vívó-világbajnokságon, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Fotó: MTI

A nagy mezőny miatt – 31 válogatott nevezett – a 16 közé jutásért is vívnia kellett a magyar csapatnak, ám Argentína legyőzése nem okozott gondot. Keményebb diónak bizonyultak a franciák, akik 10-7-re elhúztak, mivel Iliász Nikolász és az egyéni bronzérmes Szilágyi Áron is elvesztette asszóját. Gémesi Csanád azonban remek formában vívott, 7-5-re nyert, és egyetlen tusra csökkentette a különbséget (14-15). A második fordulóban Iliász ismét kikapott, Gémesi viszont megint osztotta a tusokat, ám kisebb sérülést szenvedett, ami megzavarta, utána már nem talált, és így 25-21-re vezettek a franciák.

Szilágyi azonban megtalálta olimpiai bajnoki formáját, 9-2-re hozta az asszóját, és máris 30-27 lett a hazaiak javára. A Gémesi helyére beállt Gáll Csaba 8-1-es veresége után ismét a vetélytárs vezetett (35-31), de erre a kisiklásra Iliász 9-0-ás győzelemmel válaszolt, így Szilágyi 40-35-ös magyar vezetésnél léphetett pástra. Az előnyt megtartva fejezte be a mérkőzést, és társaival a nyolc közé jutott, ahol majd Románia lesz az ellenfél.

Ami a hölgyeket illeti: a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella összeállítású csapat a legjobb 16 között a lengyelekkel vívott.

Ám a magyar női tőrválogatottnak esélye sem volt a továbbjutásra, mivel 44-35-re kikaptak, így meglepetésre már a verseny első szakaszában búcsúztak. Pedig a trió az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, ezért is fájó lehet korai kiesésük.

A mieink végül a tizedik helyen zártak, Mexikót és Japánt sikerült legyőzni, majd Németország már túl nagy falatnak bizonyult a 9. pozícióért vívott küzdelemben.

Eredmények – vívó-világbajnokság, csapatverseny

férfi kard:
a 32 között:
Magyarország-Argentína 45-24
a 16 között:
Magyarország-Franciaország 45-40
a 9-16.helyért:
Magyarország-Mexikó 45-32
a 9-12. helyért:
Magyarország-Japán 45-21
a 9. helyért:
Németország-Magyarország 45-41 

női tőr:
a 16 között:
Magyarország-Lengyelország 44-35

Ajánlott videó

Olvasói sztorik