Sport

Szász Emese simán a legjobb nyolc között

szász emese (szász emese)
szász emese (szász emese)

Szász Emese magabiztos győzelemmel bejutott a legjobb 16 közé a női párbajtőrözők csütörtöki versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon, Révész Julianna viszont kikapott, így búcsúzott.

Eddig simán halad előre
Fotó: MTI

Csütörtökön a férfi párbajtőrözőink is pástra léptek, ám a legtovább jutó Boczkó Gábor a nyolc között búcsúzott. Női párbajtőrözőink közül csak Szász és Révész jutott be a 64-es táblára.

Szász leiskolázta az orosz Tatyjana Andrjusinát. Jól érezte, mikor kell megindulnia, s aztán határozottan és pontosan szúrt, ellenfele pedig nem tudott mit kezdeni ezzel. A vége hattusos magyar győzelem lett.

“Már sokat vívtunk együtt, “éreztem” őt. Klasszisokkal jobb ellenfél volt, mint a kolumbiai lány az első asszómban, de még így, az ő legyőzésével sem oldódott fel bennem a feszültség” – mondta Szász.

Révész már szinte megnyert asszót engedett ki a kezéből. Gyakorlatilag végig ő vezetett a kanadai Joanna Guy ellen, többnyire egy-kéttusos előnyben vívhatott, a hajrához közeledve pedig háromra növelte a különbséget. 11-8 után, amikor pedig már csak húsz másodperc volt hátra, kapott egy egylámpás tust, majd a hátralévő rövid időben még kettőt, így hosszabbítás következett. A ráadásban ő volt a kedvezményezett, azaz ha csak együttes találatok esnek, ő nyer. Ehhez képest 16 másodperccel az egy perc lejárta előtt Guy tisztán tust adott.

“Szerencsétlen volt az utolsó tus, de nem kellett volna erre hagynom a döntést, hiszen végig vezettem” – nyilatkozott Révész. “Meg kellett volna vernem ezt az ellenfelet, mert nem egy technikás vívó, én meg jó formában voltam. Úgy gondoltam, hogy jó napom lesz, és jól is kezdtem, nem hittem volna, hogy ez lesz a vége.”

A legjobb 16 között Szász az észt Irina Embrich ellen vívott: 5-5 után még fej-fej mellett haladtak, majd a magyar párbajtőröző 9-5-re is meglépett. Innentől már zsebben volt a továbbjutás Szásznak, hiszen hamar 11-8-ra változott az eredmény. Végül 15-10-re nyert, így ott lesz a legjobb nyolc között, ahol majd az orosz Yana Zvereva vár rá.

Eredmények – vívó-világbajnokság, női párbajtőr

a 64 között:
Révész Julianna-Emma Samuelsson (svéd) 15-12
Szász Emese-Saskia Loretta van Erven Garcia (kolumbiai) 15-5

a 32 között:

Szász-Tatyjana Andrjusina (orosz) 15-9
Joanna Guy (kanadai)-Révész 12-11

a 16 között:
Szász-Embrich (észt) 15-10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik