hosszú katinka (hosszú katinka)
Sport

Hosszú Katinkától retteghetnek a csúcstartók

Hosszú Katinka 200 vegyesen úszott szerdai két világcsúcsa után csütörtökön 100 m vegyesen is új világrekordot állított fel a rövidpályás Világkupa-sorozat eindhoveni állomásán.

Hihetetlen, mit művel
Fotó: MTI/EPA

A barcelonai nagymedencés világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmes magyar sportoló az előfutamban 57.73 másodperces eredményt ért el, amivel egy századot faragott a holland Hinkellen Schreuder 2009 novemberében úszott csúcsából.

A Vasas SC továbbra is kirobbanó formában lévő versenyzője mögött a svéd Sarah Sjöström úszta a második legjobb időt, Hosszúétól 1.31 másodpercre elmaradva. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna 59.88-cal a hatodik helyen jutott döntőbe, Verrasztó Evelyn pedig kilencedik lett (1:00.95 mp), így lemaradt a fináléról.

Hosszú Katinka a délelőtti selejtezők közül 200 m pillangón is indult, s abban is parádézott: a neki Barcelonában nagymedencés vb-bronzot hozó műfajban az eindhoveni 25  méteres medencében a legjobb időt produkálta (2:03.05). Vele együtt – a hatodik idővel (2:10.79) – bejutott az esti döntőbe Jakabos is.

Mindkettőjükre vár még egy további megméretés is: a 400 méteres vegyesúszás fináléjában a 4-es pályáról rajtol Hosszú, s mellőle az 5-ösről Jakabos, míg a harmadik időeredmény birtokosaként Verrasztóé a 3-as pálya lesz.

Hosszú ígykét nap alatt három világcsúcsidőt úszott, vagyis előre félhetnek tőle az ellenfelek, hiszen bombaformában van kiváló úszónk.

Ugyancsak döntős Gyurta Dániel: a 200 méteres mellúszás londoni olimpiai és barcelonai világbajnoka, aki kedvenc számában nagy fölénnyel nyert az eindhoveni viadal szerdai nyitónapján, csütörtökön 100 m mellen a második legjobb időeredménnyel (58.51 mp) biztosította helyét a nyolc között.

Ajánlott videó