Sport

Vívó-vb: női tőrözőink nem jutottak be a legjobb 8 közé

Varga Gabriella (varga gabriella, valentina vezzali)
Varga Gabriella (varga gabriella, valentina vezzali)

A női tőrözők ma már érmekért vívnak a budapesti MOL vívó-világbajnokságon. A 64-es tábla első fordulóját követően hárman maradtak állva, míg a 16 közé két magyar jutott be. Kanpeket és Mohamed Aidát is olasz ellenfél búcsúztatta.

A SYMA Csarnokban már reggel nyolckor elkezdődtek a vívó-vb első “éles” napjának küzdelmei. Hazai részről először Knapek Edina lépett pástra a francia Astrid Guyart ellen. Változatosan alakult az asszó, kevés akció volt, sok találat közbeszúrásból esett. Knapek feszültnek tűnt, de 13-13 után jól koncentrált, az utolsó két tust ő adta, s kitörő örömmel nyugtázta, hogy továbbjutott a legjobb 32 közé.


Knapek szoros csatában jutott tovább
Fotó: MTI

Nem sokkal később Varga Gabriella és Varga Katalin vívott egyidőben. Előbbi jól kezdett a szülés után visszatért hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes Valentina Vezzali ellen, 3-1-re elhúzott, azután viszont megtorpant. és 7-7 után az asszó vége az olasz tőröző elképzelése szerint alakult.


Varga Gabriella (háttal) éppen érvénytelen felületen találja el Vezzallit. A rutin győzött.
Fotó: MTI

Varga Katalin az ukrán Alekszandra Szinitán fordulatos párharcban kerekedett felül. 5-8-ra és 10-12-re is vezetett az ukrán, de a magyar lány nem ijedt meg, így fordítani tudott. A következő körben Knapekkel fog vívni, de öröm az ürömben, hogy így biztosan lesz a legjobb 16 között is magyar. Itt aztán győzött a ruitn, Edina 15-13-ra verte Katit és az olasz Carolina Erbaával asszózhatott a legjobb nyolc közé jutásért. Ellenfelével hihetetlenül kiélezett meccset vívott, de az utolsó tust sajnos nem ő adta.

Reggel utolsóként Mohamed Aidát szólították a pástra a lengyel Martyna Jelinskával szemben. Mohamed írányította a mérkőzést, 10-3-ra elhúzott és bár kiengedett, konkrétan a frászt hozta az edzőjére és a szurkolókra, végül egy tussal nyert. Aidának 32-es táblán ellenfélként a német Anne Sauer következett, akit immár könnyedén vert, csak hét tust engedett ellenfelének. A legjobb nyolc közé kerülésért ő is olasz ellenfelet kellett volna legyőzzön, méghozzá az olimpiai bajnok Elisa Di Franciskát. A 15-3 -as vereség jól tükrözi azt, hogy Aida ezen a napon nem tudott mit kezdeni az ellenállhatatlan olasszal.

Vívó világbajnokság, női tőr, egyéni verseny, eredmények:

A női tőrözők ma már érmekért vívnak a budapesti MOL vívó-világbajnokságon. A 64-es tábla első fordulóját követően hárman maradtak állva, míg a 16 közé két magyar jutott be. Kanpeket és Mohamed Aidát is olasz ellenfél búcsúztatta.

A 64 között:

Knapek Edina-Astrid Guyart (francia) 15-13
Varga Katalin-Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13
Mohamed Aida-Martyan Jelinska (lengyel) 13-12
Valentina Vezzali (olasz)-Varga Gabriella 12-10

A legjobb 32 között:

Knapek Edina-Varga Katalin 15-13
Mohamed Aida
-Anne Sauer (német) 15-7

A legjobb 16 közt:

Elisa Di Franciska (olasz)-Mohamed Aida 15-3
Erba Carolina (olasz)-Kanpek Edina 14-13

Ajánlott videó

Olvasói sztorik