Sport

Aprópénzre váltják a szegedi vízilabdát?

Játszóteret építenek és szétszórják huszadrangú sportkörök között a pénzt, a sikeres vízilabdásoknak semmi nem jut – állítja Szentgyörgyi Pál, a szegedi sportbizottság elnöke. Nógrádi Tibor, a bizottság tagja szerint viszont túl sokat akarnak a pólósok. Cserhalmi Julianna klubelnök a sportág teljes leépülésétől tart.

Talált pénz
Kiesett a Szeged 2011 az NBII-ből, így a támogatásra szánt 20 millió forint a megkötött szerződés értelmében visszaszállt a városra. A július eleji sportbizottsági ülésen többen jelezték, igényük lenne a pénz egy részére.

Szétszórták a pénzt
Vérlázítónak tartja Szentgyörgyi Pál, a bizottság elnöke, hogy a bizottságban, többségben levő jobboldali képviselők már rá is tenyereltek a pénzre. 3,6 millió forintot játszótér építésére, míg 8 millió forintot súlyemelésre, búvárúszásra és asztaliteniszre szánnak.
A legnagyobb megdöbbenést azonban az váltotta ki, hogy a maradék keretből 8 millió forintot adtak annak az Újszegedi Torna Clubnak, amelynek ebben az évben már egyszer 9 millió forintos önkormányzati támogatást nyújtottak. Az indok mindkét alkalommal a futsal szakosztály eredményes szereplésének támogatása, mondván, hogy ők a labdarúgó 
szakág egyetlen nemzeti bajnokságban szereplő csapata. Erősen feltételezhető, hogy a futsal erősítésének szándéka mögött az UTC megyei bajnokságban szereplő csapatának bújtatott támogatása zajlik, hiszen a futsal játékosoknak átjátszási lehetőségük van. 
Az UTC kétszeres támogatásának összegével 17millió forint támogatásban részesült, míg 27 sportegyesület és szakosztály kapott mindösszesen 6,2 millió forintot. A bizottsági ülésen ismertetve volt az A-HÍD VE férfi vízilabdacsapat nemzetközi szereplésének lehetősége is, ami minimum 10 millió forintos támogatást igényel.
Tekintettel arra, hogy már előre szét volt osztva a keret, ennek megvitatására már nem is került sor.

Túlzó igények
Felháborítónak tartja a vádaskodásokat Nógrádi Tibor, szerinte a vízilabdások túl sokat akartak, mind a 20 millió forintra igényt tartottak volna. Nógrádi emlékeztetett arra, hogy az összeg felét, 10 millió forintot felajánlottak a pólósoknak. A szerdai sportbizottsági ülésen – Nógrádi szerint – újra terítékre kerül a szegedi férfi vízilabdacsapat ügye.

Félő, hogy eltűnnek a szponzorok
Egyre fogy a szponzorok „ereje” – állapította meg Cserhalmi Julianna, az A-Híd klubelnöke. Az elmúlt években kitartóak voltak a csapatot támogató cégek, de egyre nehezebb a helyzetük, s félő, hogy hasonló helyzet áll elő, mint az evezősöknél és teljesen szponzorok nélkül maradhat a vízilabda is Szegeden. A klubelnök szerint a támogatók számára előnyös, ha nemzetközi versenyeken indulhat a csapat, sok nézőt csalogatva a meccsekre.
Már az is sajnálatos, hogy ilyen versenyt csak Hódmezővásárhelyen tudott a csapat játszani, hiszen a szegedi csarnok nem felel meg a nemzetközi előírásoknak. Cserhalmi Julianna szerint a pólósok gondja túlmutat a mostani pénz vitán, bár az kétségtelen, hogy ha nem részesülnek támogatásban, akkor nem tudnak nemzetközi kupán elindulni. 
Azt, hogy mekkora összegre lenne szükségük, csak becsülni lehet – mondta Cserhalmi Julianna- hiszen nem lehet megjósolni, hogy milyen csoportba sorsolják ki őket, a Fekete tengerig kell- e utazniuk, vagy csak Szerbiáig. A költségek ekkora pontossággal nem számolhatók ki. Mindenestre, tette hozzá a klubvezető, az A-HÍD csapata, eddigi sikerei alapján méltán számíthatna a város támogatására, hiszen a dicsőséget együtt aratják le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik