Sport

Vívó-vb: Szász Emesében bízhatunk a nőknél

szász emese (szász emese)
szász emese (szász emese)

Hétfőn Budapest, pontosabban a Syma-csarnok ad otthont a világ vívó elitjének, hiszen hazánkban rendezik a világbajnokságot. A magyar csapatból az olimpiai bajnok Szilágyi Áron az, akitől érmet remélhetünk, de a hölgyek között Szász Emese sem esélytelen valamelyik medálra.

Előzetesünk második részéből kiderül, kik állnak pástra a hölgyek küzdelmeiben.

Márton Anna bravúrra készül
Fotó: MTI

Női kard

Ez az a fegyvernem, ahogy vélhetően nem terem majd sok babér vívóinknak, hiszen csoda lenne az éremszerzés, de ahhoz is küzdeniük kell majd a lányoknak, hogy a hajrára odaérjenek.

Gárdos Gábor edző szerint “ahhoz, hogy valamelyik magyar a nyolc közé kerüljön, nagy bravúrra van szükség”. Ezt támasztja alá az is, hogy az idei Vilákupa-versenyeken még nem jutott 16-ba magyar kardozó hölgy.

Ennek ellenére Márton Anna és Benkó Réka az, aki képes lehet a meglepetésre, de az abszolút esélyesek ellen sajnos nincs sanszuk: a világranglista vezetői, az ukrán Harlan, az amerikai Zagunis és a koreai Kim vélhetően egymás között dönti el, ki lesz a világbajnok.

Csapatban viszont már a helyzet, a ranglistán hatodik a magyar együttes, és a májusi Vk-viadalon szerzett ezüstérem sokat sejtet. A top3 persze itt is kőkemény, az ukránok, az oroszok és az amerikaiak ellen megint csak álmodozhatunk. Gárdos szerint azonban a negyeddöntőbe be kell jutni és ehhez az azerieken át vezet az út.

Vívó-világbajnokság – kard, nők

A magyar indulók: Benkó Réka, Márton Anna, Varga Dóra, Várhelyi Anna

Az egyéni világranglista állása: 1. Harlan (ukrán), 2. Zagunis (amerikai), 3. Kim (koreai), … 40. Márton Anna, … 62. Benkó Réka, … 102. Varga Dóra, … 110. Várhelyi Anna.

Az egyéni verseny időpontja: augusztus 6. 9:00 (selejtezők), 14:40 (64-es tábla).

A csapat világranglista állása: 1. Ukrajna, 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, … 6. Magyarország.

A csapatverseny időpontja: augusztus 12., 9:00

 

Mohamed Aida a húzóember
Fotó: MTI

Női tőr

Ismét egy olyan fegyvernemről beszélünk, ahol erőn felüli teljesítmény kell az éremhez és a jó eredményhez. Ugyanis a női tőr mezőnyét az olasz Errigo – olimpiai ezüstmérmes, idén két versenyt nyert -, a londoni bajnok Di Francisca, valamint a fiatal orosz Deriglazova vezeti.

Ami a magyarokat illeti, Mohamed Aida 37 évesen is kiemelt, ám a nyolcaddöntőben vélhetően a két olasz valamelyikével méri majd össze erejét. Kreiss Gábor vezetőedző szerint Mohamedtől, Varga Gabriellától és Knapek Edinától is bravúr kell a nyolc közé jutáshoz.

A csapatversenyben Eb-bronzérmesként várhatjuk a küzdelmeket és ha sikerülne túljutni a lengyeleken, a franciákkal kell majd farkasszemet néznünk, ami meglehetősen komoly falat a magyar lányoknak.

Vívó-világbajnokság – tőr, nők

A magyar indulók: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin

Az egyéni világranglista állása: 1. Errigo (olasz), 2. Di Francisca (olasz), 3. Deriglazova (orosz), … 16. Mohamed Aida, … 31. Knapek Edina, … 40. Varga Gabriella, … 44. Varga Katalin.

Az egyéni verseny időpontja: augusztus 5., 11:45 (selejtezők), augusztus 7., 11:10 (64-es tábla).

A csapat világranglista állása: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, … 11. Magyarország.

A csapatverseny időpontja: augusztus 10., 9:00

 

Szász Emese lehet az egyetlen érmes
Fotó: MTI

Női párbajtőr

Végre érmes reményekről beszélhetünk. Ebben a fegyvernemben a legnehezebb megtippelni a végső győztes kilétét, hiszen akár 7-8 vívó is odaérhet a dobogó legfelső fokára és közéjük tartozik Szász Emese is.

A magyar sportoló ugyanis idén kétszer volt második egyéniben, az Európa-bajnokságon bronzot szerzett, így a vb-n is bízhatunk egy jó eredményben.

A többi indulótól – Antal Edina, Budai Dorina és Révész Julianna – viszont a nyolc közé jutás már bravúr lenne, legalábbis Kovács Iván, fegyvernemi vezetőedző így látja az esélyeket. Kovács elmondta, legalább 150 induló áll rajthoz, Szász pedig majd csak a 64 között kezd.

Csapatban viszont nem kérdés, hogy Kína minden bizonnyal begyűjti az aranyat. Mögöttük vélhetően az oroszok lesznek a másodikok, míg számunkra már az is komoly eredmény lenne, ha a négybe jutnánk.

Vívó-világbajnokság – párbajtőr, nők

A magyar indulók: Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese

Az egyéni világranglista állása: 1. Branza (román), 2. Sun (kínai), 3. Semjakina (ukrán), … 5. Szász Emese, … 50. Révész Julianna, … 119. Budai Dorina, … 125. Antal Edina.

Az egyéni verseny időpontja: augusztus 5. (selejtezők), augusztus 8. (64-es tábla)

A csapat világranglista állása: 1. Kína, 2. Oroszország, 3. Románia, … 8. Magyarország.

A csapatverseny időpontja: augusztus 11.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik