Sport

Hosszú Katinka 400 vegyesen is világbajnok lett

hosszú katinka (hosszú katinka)
hosszú katinka (hosszú katinka)

A barcelonai úszó-világbajnokság zárónapján is aranyéremmel gazdagodtunk: Hosszú Katinka 400 méteres vegyes úszásban lett világbajnok.

Az első magyar érdekeltségű szám vasárnap késő délután a 400 méteres férfi vegyes úszás volt. Ez az a szám, amelyben Cseh László sokáig egyeduralkodó volt, már ami a magyar versenyzőket illeti.

Cseh most nem indult ebben a számban, helyette az őt az utóbbi időben több alkalommal legyőző Verrasztó Dávid tette ezt meg. Ő az előfutamok során az 5. legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe.


Verrasztó Dávid a 6. lett
Fotó: MTI

A két amerikai, Clary és Kalisz, valamint a japán Seto és Hagino volt a szám fő esélyese. Az első fordulónál Verrasztó a nyolcadik helyen fordult, így volt ez 100 méternél is, vezetett a japán Hagino. Háton úgy tűnt, kicsit feljebb sikerül kapaszkodni, de végül nem így történt.

Mellen viszont beleerősített a magyar úszó, miközben Seto vezetett már az utolsó 100 előtt. A végén Verrasztó Dávid a hatodik helyre futott be. Győzött a japán Seto, a második Chase Kalisz lett, a brazil Pereira pedig felhozta magát a bronzéremig. Hagino csak ötödik lett. A magyar versenyzőnek ez a legjobb helyezése világbajnokságon, így egyáltalán nem volt elkeseredve a futam után.

A nap folyamán a legvérmesebb reményeink a 400 női vegyesben voltak, itt indult Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa. Hosszú a legjobb idővel került a döntőbe úgy, hogy 300 méternél még bőven a világcsúcs-részidőn belül úszott. Fő ellenfele a spanyol Belmonte Garcia volt, na és Jakabos Zsuzsanna, aki a harmadik idővel ment a fináléba, élete legjobbjával.


Hosszú Katinka
Fotó: AFP

A mezőnyben ott volt az amerikai Hannah Miley, a kínai Ye Shiwen, az amerikai Elizabeth Beisel, a japán Otsuka Miyu és a másik amerikai, Maya Dirado.

Természetesen Belmonte Garcia kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. A rajt után az első fordulónál Hosszú-Belmonte-Otsuka volt a sorrend, 100 méternél már nagyobb előnnyel vezetett Katinka. Világcsúcs részidőn belül fordult, majd jött a hát: 150 méternél már majdnem 2 másodperccel volt jobb a világcsúcsnál a magyar versenyző, 200-nál meg is fejelte ezt. Jakabos az 5. helyen haladt.

Mellen vészesen közeledett rá Beisel, de tovább sikerült javítani az előnyön a világrekorddal szemben. Az utolsó 100 méter előtt már az egész csarnok a rekordért szurkolt, az utolsó 50 előtt azonban már csak 38 század maradt az előnyből. De ez senkit nem érdekel, mert az első hely, az aranyérem így is meglett Belmonte Garcia és Beisel előtt. Jakabos Zsuzsa a 6. helyen végzett.

Ha kíváncsiak, mit mondott Hosszú Katinka harmadik világbajnoki címe megszerzése után, ide kattintva elolvashatják.

A vb utolsó előtti számában, a 4×100 méteres férfi vegyesváltónkért (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Takács Krisztián) izgulhattunk. A magyar srácok a hetedik helyen értek célba, győztek a franciák, mögöttük az ausztrálok végeztek, Japán lett a bronzérmes. Az Egyesült Államok váltóját kizárták.

A nap további döntőiről:

Az 50 méteres hátúszás döntőjét a francia Camille Lacourt nyerte, a második helyen holtverseny alakult ki az amerikai Matt Grevers és a francia Jeremy Stravius között. A francia szurkolók szinte felrobbantották a Palau Sant Jordi uszodát, az egész világbajnokságon ők voltak a legtöbben – természetesen a házigazda spanyolok mellett.

Az 50 mell döntőjében kikapott a vb felfedezettje és 16 éves sztárja, a litván Ruta Meilutyte, az orosz Julia Jefimova verte meg. A harmadik helyen a vb előtti világcsúcstartó, az amerikai Jessica Hardy végzett.

Az 50 méteres női sprintszámban, gyorson a holland Ranomi Kromowidjojo nyerte az aranyérmet 24:05-ös idejével, mögötte az ausztrál Cate Campbell és a brit Francesca Halsall végzett.

Az 1500 méteres férfi gyorsúszást a kínai Sun Yang nyerte, az amerikai Ryan Cochrane és az olasz Gregorio Paltrineri előtt.

A nők 4x 100-as vegyesváltóját az Egyesült Államok csapata nyerte, Ausztrália és Oroszország előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik