Sport

Vívó-vb: éremözönért izgulhatunk a férfiaknál

szilágyi áron (szilágyi áron, )
szilágyi áron (szilágyi áron, )

Hétfőn rajtol a MOL Vívó Világbajnokság Budapesten. A férfiaknál bőven van éremesélyes két fegyvernemben is.

Már két teljes napot sem kell várni, hogy kezdetét vegye a Vívó Világbajnokság a budapesti Syma-csarnokban. A pástok a helyükre kerültek és minden készen áll arra, hogy a sportolók kardozni, tőrözni, párbajtőrözni kezdjenek. Mi most a magyar férfi vívók esélyeinek néztük utána a három ágban.

Szilágyi Áron az aranyért megy
Fotó: MTI

Férfi kard

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron ismét aranyesélyesként indul el egy világversenyen, ám nehéz dolga lesz. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a korábban egy-két favoritból álló fegyvernemben az olimpia óta megrendezett nyolc Világkupa-versenyt és az Európa-bajnokságot is más-más kardozó nyerte. A két legveszélyesebbnek tűnő ellenfél az orosz Kovaljev és a német Limbach.

Kemény lesz a csata csapatban is. A magyar együttes a szezon elején két Vk-versenyen győzött, egyszer második lett, a zágrábi Eb-n pedig ezüstöt nyert. A világranglistán azonban még mindig csupán az ötödik annak következtében, hogy nem jutott ki a londoni olimpiára. Emiatt a négy közé jutásért Románia lesz az ellenfél, de utána minden bizonnyal a rangsort vezető olaszok következének az elődöntőben.

Vívó-világbajnokság – kard, férfiak

Az egyéni világranglista állása: 1. Occhiuzzi (olasz), 2. Szilágyi Áron, 3. Gu (koreai), …38. Gémesi Csanád, …46. Iliász Nikolász, …54. Szatmári András.

Az egyéni verseny időpontja: augusztus 5., 9.00 (selejtezők). Augusztus 7., 9.00 (64-es tábla).

A csapat világranglista állása: 1. Olaszország, 2. Korea, 3. Oroszország, …5. Magyarország.

A csapat tagjai: Szilágyi Áron (Vasas SC), Iliász Nikolász (Vasas SC), Gémesi Csanád (GEAC), Szatmári András (Vasas SC – csak egyéniben), Gáll Csaba (GEAC – csak csapatban)

A csapatverseny időpontja: augusztus 10., 9.00.

Boczkó Gábor kellemes meglepetést is okozhat
Fotó: MTI

Férfi párbajtőr

A férfi párbajtőr nem a tinédzserek sportja: meglepetést jelentene, ha 25 éven aluli győztest avatnának, de két kivétellel valamennyi esélyes 30 felett jár, így két magyar kiválóságunk is.

A 36 éves Boczkó Gábor idén ismét remek formában versenyez, első és harmadik helye is van Vk-versenyekről. A Honvéd klasszisa bárkit képes legyőzni, ha jó napja van. A 28 éves Rédli András is nagyszerű szezont tudhat maga mögött Vk-dobogóval és Eb-negyeddöntővel.

Csapatban valóban érmes reményeink vannak, hiszen a mieink a szezon valamennyi versenyén dobogóra állhattak. A válogatott négyszer nyert bronzérmet (közte a tavalyi vb-n), háromszor ezüstöt (közte a zágrábi Eb-n). A vb-n is hatalmas csata várható, izgalmas utolsó asszókkal. Az águnkon a nyolc közé jutásért nem jelenthet problémát Kazahsztán, utána pedig Venezuela vagy Észtország jöhet. Az biztos, hogy az olaszok, a svájciak és a franciák a másik ágon lesznek.

Vívó-világbajnokság – párbajtőr, férfiak

Az egyéni világranglista állása: 1. Limardo (venezuelai), 2. Heinzer (svájci), 3. Fernandez (venezuelai), …7. Boczkó Gábor, …25. Rédli András, …32. Imre Géza, …58. Szényi Péter.

Az egyéni verseny időpontja: augusztus 6., 11.30 (selejtezők). Augusztus 8., 13.40 (64-es tábla).

A csapat világranglista állása: 1. Svájc, 2. Egyesült Államok, 3. Magyarország.

A csapat tagjai: Boczkó Gábor (BHSE), Imre Géza (BHSE), Szényi Péter (MTK), Rédli András (SZL-BAU Balaton)

A csapatverseny időpontja: augusztus 11., 10.00.

Szabados Kristóf egyéniben és csapatban is indul férfi tőrben
Fotó: MTI

Férfi tőr

Idén legjobb esetben is a 32-es mezőny jelentette a végállomást a magyaroknak, és mivel négy indulónk közül senki nincs az első száz között a világranglistán, az augusztus hatodiki selejtezőnap is fontos lesz. Szlovenszky István vezetőedző is egyetért azzal, hogy a 32 közé jutás egyéniben már feltétlenül sikernek számítana.

Csapatban sem vagyunk favoritok: a magyarok a 21. helyről kezdik a vb-t. A 16 közé jutásért Ukrajna lesz az ellenfél. Akkor sem mi számítunk esélyesebbnek, ha a zágrábi Eb-n éppen Ukrajnát sikerült legyőzni a nyolc közé jutásért. Ha sikerül a bravúr, akkor valószínűleg Japán következik.

Vívó-világbajnokság – tőr, férfiak

Az egyéni világranglista állása: 1. Baldini (olasz), 2. Cassara (olasz), 3. Cseremisinov (orosz), …128. Szabados Gábor, …146. Szabados Kristóf, …187. Gátai Róbert, …233. Széki Bence.

Az egyéni verseny időpontja: augusztus 6., 17.00 (selejtezők), augusztus 9., 9.00 (64-es tábla).

A csapat-világranglista állása: 1. Olaszország, 2. Egyesült Államok, 3. Németország, …21. Magyarország.

A csapat tagjai: Gátai Róbert (MTK), Szabados Gábor (Építők SC), Szabados Kristóf (Építők SC), Széki Bence (Építők SC)

A csapatverseny időpontja: augusztus 12., 9.00.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik