Sport

Oktatják a világot a magyar kajak-kenusok

Csay Renáta (csay renáta, )
Csay Renáta (csay renáta, )

Minden idők legsikeresebb magyar szereplését produkálják maratoni kajak-kenusaink a Világjátékokon.

A magyar maratoni kajak-kenusokat megszorongatni sem tudták a Világjátékokon. A Caliban zajló nem olimpiai sportágak világversenyén a második kajak-kenus napon a mieink három aranyat nyertek.

Helyi idő szerint péntek reggel megkezdődtek a párosok versenyei a játékokon és nyitásként a Györe Attila, Kövér Márton a kenu kettesek fináléját nyerte meg hatalmas fölénnyel. Következett Csay Renáta második döntője. A 12-szeres magyar világbajnok az egyes győzelem után, Bara Alexandrával indult párosban, és magabiztos sikert aratott a női kajakosok mezőnyében. Zárásként a Noé testvérek fegyelmezett, katonás versenyzésére sem volt ellenszere egyik nemzetnek sem. A Noé Milán, Noé Bálint kajak kettes imponáló magabiztossággal megszerezte a magyar csapat hatodik aranyérmét a Világjátékokon. Mindez annyit jelent, hogy a megnyert aranyérmek számát tekintve ez a legeredményesebb magyar Világjátékok-szereplés.


Fantasztikus a magyar csapat mérlege
Fotó: MOB

Györe Attilának és Kövér Mártonnak nagy elégtétel ez az aranyérem. Mindketten tagjai voltak a négy évvel ezelőtti sárkányhajó-válogatottnak, amelyet Kaohsiungban, egy versenybírói döntés miatt megfosztottak az aranyéremtől. „Most semmi sem tudott az utunkba állni. Bár a rajtot alaposan elrontottuk, hamar élre kerültünk és onnan nem volt pardon” – mondta Györe Attila.

Csay Renáta nem sokat pihenhetett az egyes arany után. „Alig, hogy véget ért a tegnapi versenyem, már a párosra koncentráltam. Jó iramot tudtunk menni. Fantasztikus volt ismét győzni, és kétszer is meghallgatni a himnuszt” – nyilatkozott a kétszeres Világjátékok-győztes.

A Noé testvérek rajt-cél győzelmét még a helyiek is megtapsolták. „Az volt a taktikánk, hogy az ellenfeleket minél hamarabb őröljük fel, és olyan saját tempót menjünk, amit senki sem tud követni. A végére még egy jó százas hajrára is futotta az erőnkből” – fogalmazott Noé Milán.

Világjátékok – a többi magyar esemény

A magyar női strandkézilabda-válogatott vereséggel kezdte a Világjátékokat. Gróz János együttese a végső győzelemre is esélyes világbajnok Brazíliától kapott ki 2-1-re. A folytatásban megszerezte első győzelmét az Európa-bajnok magyar csapat, miután 2-0-ra verte Kolumbiát.

Pontszerző helyen végzett az aero-dance csoport. A lányok bejutottak a négyes döntőbe, ahol negyedikként zárták a versenyt. Finalista lett az aero-step alakulat is, ők szombaton döntőznek.

A tájfutók túl vannak a rövidtávon, itt a férfiaknál Kovács Ádám a 9., Lenkei Zsolt a 22. lett, míg a nőknél Szerencsi Ildikó a 21., Gyurkó Fanni pedig a 27. helyet csípte el.

Az erőemelő Szabó Ágnes a 84 és a +84 kg-osok összevont kategóriájában megsérült és feladta a versenyt.

Mindkét fallabdázónk is befejezte a játékokat, miután Szombati Edina után Török András is kikapott az első meccsén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik