Sport

Gyurta Dániel: Nagyszerű edzői stáb vesz körül

gyurta dániel (gyurta dániel, )
gyurta dániel (gyurta dániel, )

Ismét bebizonyosodott, hogy Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás olimpiai bajnoka az egyik legmagabiztosabb sportolónk, nem csak az úszók, hanem a teljes magyar sportolói közösség körében. Elegáns, profi, centiről centire felépített úszással nyerte meg a világbajnoki címet Barcelonában.

Ideje, 2:07.23 lett, ez új világbajnoki csúcs. Az eredményhirdetés után közvetlenül és a sajtótájékoztatón is a tőle már megszokott intelligenciával nyilatkozott a rá váró újságíróknak.

„Folyamatosan tartottam a kapcsolatot Széles Sándorral, és mindent úgy csináltam, csináltunk, ahogyan a három edzőmmel megbeszéltük. Kovácshegyi Ferenc és Wirth Balázs volt itt velem, de Sanyi bácsival is minden nap beszéltünk többször is. Pontosan úgy építettük fel ezt a világversenyt is, mint az eddigieket. Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy ismételten meg tudtam nyerni a vb-t”.


Gyurta olyat tett, amit mellúszó még sohasem
Fotó: MTI

„Úgy gondolom, hogy az eredmények abszolút igazolják azt a munkát, amit végzünk évek óta. Mindenféle nagyképűség nélkül mondom, hogy meg kell nézni, kik szállítják az aranyérmeket. Úgy érzem, kicsit jobban meg kellene becsülni az edzőimet. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen nagyszerű csapat vesz körül, ilyen jó egyesület vesz körül.”

“Nagyon élveztem a versenyzést, vártam már nagyon. A végén akartam elől lenni, nagyjából az történt, amit elképzeltem. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített. A mi sikerünk titka az, hogy nem változtatunk semmin, ami egyszer bevált, hanem próbálunk hozzátenni még valamit, és még valamit, és még keményebben dolgozni. Ez be is igazolódik 2009 óta folyamatosan. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az olimpiai bajnoki cím után nyertem vb-t, mindig tudok új motivációt találni magamnak.”

Kovácshegyi Ferenc, az edző stáb tagja így nyilatkozott a Sport24-nek:

„Dani pontosan betartotta azt a taktikai utasítást, amit megbeszéltünk, és ami egy közös egyeztetés végén születik meg. Beosztotta az erejét, akkor indította a hosszú hajrát, amikor a többiek kicsit lankadni látszottak. Egyelőre nincs ellenszer Dani ellen, ez a harmadik világbajnoki címe zsinórban, ilyet még magyar úszó nem produkált. Nagyon boldogok vagyunk.”

S hogy hogyan lehet felépíteni ezt a magabiztosságot, ami másoknak, sokra hivatott sportolóknak nem mindig sikerül?

„Abból kell kiindulni, hogy Dani egy hihetetlenül tehetséges sportoló. John Urbancsek, az amerikai válogatott egyik magyar származású edzője mondta azt, miután Meouli megnyerte az 5 kilométeres hosszútávúszást: tehetséggel könnyű. Ez sok mindent megmagyaráz, de szerénytelenség nélkül mondom, hogy ez az edzői stáb Dani 9 éves kora óta hozzáteszi azt, ami az ő jelleméhez, versenyzőkészségéhez szükséges. Szerencsések vagyunk, hogy vele dolgozhatunk” – tette hozzá Kovácshegyi Ferenc.

Eredmény – férfi 200 méteres mellúszás, világbajnoki döntő:

1. Gyurta Dániel (magyar) 2:07.23 – új Európa-csúcs, világbajnoki csúcs
2. Marco Koch (német) 2:08.54
3. Matti Mattson (finn) 2:08.95

Ajánlott videó

Olvasói sztorik