Sport

Pieter van den Hoogenband: Tisztelem Katinkát

Pieter van den Hoogenband (Pieter van den Hoogenband)
Pieter van den Hoogenband (Pieter van den Hoogenband)

A hollandok egykori olimpiai bajnok úszója szakkommentátorként van jelen a barcelonai úszó-vb-n. Szakított ránk egy kis időt.

Pieter van den Hoogenband háromszor nyert olimpiát, a legnagyobb durranás a 2004-es olimpia 100 méteres gyorsúszó számában érte: megverte Ian Thorpe-ot.

A pekingi olimpia után vonult vissza a sokszoros világ- és Európa-bajnok úszó, akiről uszodát is neveztek el hazájában.

A szakértés is olyan jól megy, mint ahogy az úszás ment?

Remélem. Nagyon élvezem, mert mindig is az úszás volt a szenvedélyem, most is az. Igaz, hogy már nem vagyok a vízben, de még mindig magával ragad az atmoszféra.

Mi vezetett odáig, hogy szakkommentátorként tevékenykedjen?

Az igazság az, hogy míg úsztam, elkezdtem gyógyszerészként tanulni, de a sportkarrieremre koncentráltam, és a kettőt nem lehetett összeegyeztetni. Pekingben befejeztem, és aztán elkezdtem a saját vállalkozásomat építeni. Sok nagyszerű dolgot éltem át, a legszebb egy friss élmény: én voltam az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) versenyigazgatója. Jó volt teljesen különböző emberekkel együtt dolgozni, és sikeressé tenni azt az eseményt. Szeretek az Eurosportnak dolgozni, nagyon vidám társaság, csak pozitív élmények érnek.


Jól érzi magát a hollandok sztárja (jobbról)
Fotó: Sport24

Mi a véleménye a magyar úszókról?

Hatalmas tisztelője és csodálója voltam Egerszegi Krisztinának, aki nagyon egyedi technikával edzett és úszott. A mindenkori mellúszókkal jó barátságban voltam, Rózsa Norberttel például. Aztán ott van László, aki még mindig úszik, és egy fantasztikus fickó. Nagyon jó látni Katinkát, nagyon erősnek tűnik, kirobbanó energia van benne, és különböző versenyszámokban, nagyon tisztelem.

Mi történik akkor, ha nem a szakkommentálás van a soron?

A saját cégemmel foglalkozom. Szeretném a tudomány megállapításait és a sportolói tapasztalatokat összevetni, egyfajta holland módszert kidolgozni. A világ minden tájáról hívom meg az edzőket, felkészítőket, hogy kicseréljük a tapasztalatainkat, hiszen ezekből lehet tanulni. Sok energiát fektetek ebbe, mint ahogy sporteseményeken is szívesen dolgozom. Emellett segítem korábbi edzőm munkáját, minél több gyereket az úszás mellé szeretnék állítani. Hollandiában az atlétika és a kerékpár egyre népszerűbb, mi pedig egy kicsit lemaradtunk.

Mit gondol, egy fiatalnak jó választás az úszás?

A legjobb választás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik