Sport

Pólós lányok: szurkoljunk az altatóért!

keszthelyi rita (keszthelyi rita, vízilabda, )
keszthelyi rita (keszthelyi rita, vízilabda, )

A spanyolokat kellene lehűteni ma éjjel: a női vízilabda-válogatott a világbajnoki döntőért játszik.

Azt álmodtam, hogy Keszthelyi Rita a párom. Mindez sok szempontból különös álom, például azért, mert néhány kisebb interjú erejéig ismerem csupán a női vízilabda-válogatott egyik szépségét. De édes álom volt, kár, hogy felébredtem.

Illetve, dehogy kár: a magyar válogatott világbajnoki elődöntőjének napja a mai. Szerda este, vagy inkább éjjel Merész András csapata bejuthat a torna fináléjába, ezzel az olimpia, az Európa-bajnokság és a Világliga után először lépne túl az elődöntőn.

Ha már Keszthelyi Rita: a válogatott egyik legjobbjának édesanyja, Schaffer Zsuzsanna épp Spanyolországban, Madridban lett világbajnoki 5. helyezett 1986-ban, a magyar női vízilabda-válogatott első vb-szereplése alkalmával (édesapja pedig Keszthelyi Tibor, egykori válogatott pólós, ő tanítgatta neki a pólót gyerekkorában).

És még egy 5. helyezés: tíz évvel ezelőtt Faragó Tamás kapitány csapata lett ötödik itt, Barcelonában. Két évvel később Montrealban vb-aranyérmet nyert a női pólóválogatott, és abban a csapatban ott volt a jelenlegi csapatból Kisteleki Dóri és Takács Orsi.

Azóta egy 4., egy 7. és egy 9. helyezés a mérleg a világbajnokságokon, Merész András Sanghajban 9. hellyel mutatkozott hát be. De milyen jó, hogy a szövetség részéről türelmesek voltak vele szemben: hagyták dolgozni, és a munka keményen, sokszorosan beérett.

Már Londonban is megérdemelték volna az érmet, most meg szinte járna nekik (és még kötelezettség-szegésük sem volt!). A brazilokat könnyedén, az Európa-bajnok olaszokat mesésen, a kazahokat lazán, a briteket okosan, a hollandokat pedig profi mód verték meg eddig Barcelonában.


Keszthelyi Rita, a magyar csapat egyik legjobbja
Fotó: MTI

Ott voltunk a spanyol-amerikai negyeddöntőn. Ez az egyetlen érvünk amellett, hogy kikaphat a magyar csapat szerda este. Ez, és semmi más: az atmoszféra. A Picornell-uszodában parányi lesz az a csoport, amelyik a magyar válogatottnak szurkol. Ráadásul kedden este az olasz férficsapat 4-3-ra megverte a negyeddöntőben a házigazdát, és félünk attól (mert a sport, a diplomácia és a bíráskodás már csak ilyen), hogy legalább az egyik spanyol válogatottnak éremért kell játszania.

Viszont nyertünk mi már idén Kínában Kína ellen, Szűcs Gabi személyében van egy olyan csapattagunk, aki egy ideje már Spanyolországban játszik (kétszeres BEK-győztes a Sabadellel) és az átlagosnál jobban ismeri az ellenfél játékosait, az olasz fiúk is tudtak győzni kedden este, és hát sokkal jobbak vagyunk, mint a spanyolok. Ezt az amerikai Amber Drurynak és a román (háááát…) Adrian Alexandrescunak is tudnia kell. Tudják is minden bizonnyal.

A spanyolok négy győzelmet és egy vereséget tudnak eddig felmutatni, az oroszok verték meg őket a csoportmeccsek során 7-6-ra. A hollandokat 14-12-re, az üzbégeket 20-4-re, Új-Zélandot 18-6-ra verték, míg a negyeddöntőben az amerikaiakat 9-6-ra.

Merész András szövetségi kapitány azt mondta a hollandok ellen aratott győzelmet követően, hogy a szállásra érve alighanem mindenki bevesz egy altatót, mert olyan magasra szökik ilyenkor az adrenalin szintje, hogy képtelenség elaludni.

Most kívánjunk egy újabb szem tablettát a lányoknak?

Kívánjunk!

Aztán megint álmodhatok, álmodhatunk szépeket.

A magyar válogatott eddigi mérkőzései a világbajnokságon:

A csoportmérkőzéseken:

Magyarország-Brazília 20-6
Magyarország-Olaszország 10-4
Magyarország-Kazahsztán 18-7

A nyolcaddöntőben:

Magyarország-Nagy-Britannia 14-5

A negyeddöntőben:

Magyarország-Hollandia 11-7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik