Sport

Bravó: Cseh, Hosszú és Jakabos is döntős

Magyar döntő nem volt szerda este Barcelonában, de Cseh Lacinak, Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsának fontos feladatai voltak.

Jó sokáig kellett magyar érdekeltségű versenyszámra várni szerda este, de megérte.

A 200 méteres pillangóúszás középdöntőjének első futamában Hosszú Katinka harmadik helyen fordult 50 méteren, 100-nál negyedik volt. Maradt az utolsó forduló előtt is a negyedik helyen, de a végén meghúzta, és 2:06.85-tel beér másodiknak az amerikai Adams mögött.

Jakabos Zsuzsa a másik futamban indult, és hatalmas hajrával beért a harmadik helyre. Ezzel döntős, ő a 6., Hosszú Katinka a 3. helyen jutott a fináléba.

„Nagyon jól éreztem magam a vízben, jól ment, úgy érzem, még maradt is bennem, a harmadik 50-en rápihentem a végére. Más taktikával úsztam, mint délelőtt, és úgy tűnik, ez jó döntés volt. Holnap délelőtt nem úszom, így lesz időm pihenni” – mondta Hosszú, aki nagyon örül a döntőnek, mert két éve lemaradt a fináléról.

„Jó volt, élveztem. Az utolsó 50-en oda kellett tenni, éreztem, hogy a többiek elmentek, az nem valami jó érzés” – mondta Jakabos, aki gyorsan magához vette a kulacsot, amiben mint megtudtuk, fehérje van, hogy regenerálódjon a szervezet a nagy megterhelés után.


Cseh Laci döntős és még humora is a régi
Fotó: AFP

Cseh László volt még soron a mieink közül: nagy tapsot kapott, amikor a 200 vegyes második előfutamában őt mutatták be utolsóként – elvégre a legjobb időt úszó ezt a pályát kapja. 100-nál elsőnek fordult a magyar klasszis, de mellen elment mellette az amerikai szupersztár, Ryan Lochte. 1:57.41-gyel a második helyen futott be Cseh, és ez azt jelentette, hogy harmadik idővel jutott a döntőbe.

„Jó volt, jó volt, de nem tetszett, hogy mellen elmentek mellettem. Beszélgettem Ryannel a futam előtt, mondta, hogy ússzunk lazán, ő inkább aludna. Mondtam neki, lehet, hogy neked laza lesz, de nekem biztos nem” – osztotta meg a futam előtti történéseket a rá váró újságírókkal Cseh Laci.

A többi történésről: elsőként a 100 méteres gyorsúszás középdöntőit rendezték meg. Az első futamban az amerikai Nathan Adrian győzött, a másodikban James Feigen úszta a legjobbat. Összesítésben Dotto Luca csúszott még be a döntőbe a nyolcadik helyen.

Az 50 méteres női hátúszásban visszalépett a 13. időt úszó amerikai Missy Franklin, a 200 gyors döntőjére koncentrál majd. A spanyol Peris Minguet nagy üdvrivalgást váltott ki a közönségből, megnyerte az elő futamot. A másodikban a kínai Fu volt a leggyorsabb 27.40-nel, ez volt a leggyorsabb idő is. A döntőbe két brit is bejutott.

A 200 méteres pillangóúszás döntőjében sajnos nem volt ott Biczó Bence, viszont több nagyágyú igen: két kínai, Chad Le Clos, a lengyel Pawel Korzeniowski vagy az amerikai Tyler Clary. Végül a Magyarországon edzőtáborozó Chad Le Clos nyert a lengyel és Wu Peng előtt.

A 200 méteres női gyorsúszásban a svéd Sjoström, a francia Muffat, a spanyol Costa Schmid, az olasz Pellegrini és az amerikai Missy Franklin volt az esélyes. Végül ő nyert, megérte visszalépni az 50 háttól. Pellegrini lett a második, Muffat a harmadik, a spanyol csak az 5. helyre ért be.

A női 50 méteres mellúszás döntőjében Caroline van der Burg nyert, megszerezve ezzel Dél-Afrika második aranyérmét.

A 800 méteres gyorsúszás döntőjében a kínai Sun Young győzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik