Sport

Vízilabda: nagy a nyomás, de „eszméletlen jók voltunk”

Benedek Tibor (benedek tibor, )
Benedek Tibor (benedek tibor, )

A görögök legyőzése után felszabadult magyar pólósok nyilatkoztak Barcelonában. Reakciók a parádés győzelem után.

Egy magyar vízilabda-válogatott esetében nem illik azt mondani, hogy „senki sem számított” arra, hogy egy vb-negyeddöntőben 9-3-ra győzzön. De valami ilyesmi sündörög bennünk, hiszen a görögök kétszer is elvertek minket a közelmúltban, ráadásul a stílusuk nem fekszik nekünk.

Most ők feküdtek le, nekünk. A mieink hallatlanul magabiztosan, kiváló védekezéssel, a centereket remek ütemben megjátszva ütötték ki ellenfelüket.


Benedek Tiborból azért kiszakadt a feszültség
Fotó: MTI

Bátori Bence, a csapat egyik fiatal oszlopa nem lepődött meg olyan nagyon a magabiztosságon.

Nem haragszol, ha azt mondom, nem számítottunk ilyen nagyarányú sikerre?

Persze, hogy nem haragszom, hiszen elődöntőben vagyunk. Igen, hát kétszer kaptunk ki a görögöktől, de a második az már olyan meccs volt, amit egyszer megnyertünk, csak kiengedtük a kezünkből. Most tudtuk, hogy még egyszer ilyen hibát nem fogunk elkövetni. Eszméletlenül jól koncentráltunk, a védekezést, amit tegnap gyakoroltunk, maximálisan vissza tudtuk adni – három gólt kaptunk végül?

Bizony, hármat.

Igen, hihetetlenül jók voltunk, erre számítottam, csapatként küzdöttünk. Nem érzem, hogy teher lett volna a csapaton. Ugyanilyen alázattal, egymásért küzdve kell a folytatásban játszani. Holnap rengeteget fogunk gyakorolni, ezt a meccset még ma megnézzük, és ami volt hiba, azt kijavítjuk.

Volt hiba?

Az mindig van, hátrányban talán most is volt, de amikor megtörtént, Viktor ott volt, fantasztikusan védett.

A kétgólos Bedő Krisztián sem haragszik ránk, amiért nem voltunk elég optimisták:

„Nagyon komolyan vettük ezt a mérkőzést, nekem ez volt életem legfontosabb meccse. Örülök, hogy ennyire sima lett. Ennek az volt a kulcsa, hogy a védekezésünk nagyon összeállt, és így támadni is sokkal könnyebben, felszabadultabban tudtunk. Mindkét lehetséges ellenfél az elődöntőben veszélyes, de azért jó lenne visszavágni az ausztráloknak.”


Nagy Viktor 80 százalékkal védett
Fotó: MTI

Nagy Viktor egyébként valóban nagyszerűen védett. Egészen pontosan 80 százalékkal, 15 lövésből 12-t megfogott.

Az a kő, ami le szokott esni az ember szívéről, az most ott volt nektek?

Nekem nem volt ott. Nyugodt voltam, akkor van ott a kő, ha az ember feszült. Most valamiért éreztem, hogy ki kell jönnie annak a munkának, amit végzett a csapat. Majdnem végig nagyon szoros volt a meccs, és ha kihagytuk az előnyt, akkor nem bizonytalanodtunk el. Ezek fontos dolgok, egy győzelem sok apróságból áll össze, és ezekért az apróságokért megdolgoztunk.

Érzel valami elégtételt? Hiszen azért voltak olyan hangok, amelyek féltették ezt a csapatot ettől a világbajnokságtól.

Nem nagyon foglalkoztam ezzel, általában azok a hangok jutnak el hozzám, amelyek biztatnak minket. De persze, tény, a magyar vízilabdán ott van a nyomás. De legyen is ott. Ez azt jelenti, hogy az emberek odafigyelnek a vízilabdára. Ez fontos, főleg manapság. A mai meccsre is sok magyar látogatott ki, nagyon köszönjük neki, nagyon fontos volt, hogy itt voltak.

Benedek Tibor a következőket mondta a meccs után:

„Ez a csapat nagyon jó, ezt már nyár elején láttam. Egyszerűen lélektani kérdés volt, hogy kijöjjön ez, és higgyünk magunkban, és fejben fel tudjuk dolgozni az elmúlt évek nehézségeit. Ha mind a 18-an hiszünk abban, amit csinálunk, akkor annak ez az eredménye. A védekezésben taktikát váltottunk, és ez most nagyon jól működött. Támadásban még van mit javítanunk a folytatásra. Nem akarok semmilyen éremben gondolkodni jelen pillanatban, csak a következő meccs a fontos.”

Később aztán eldőlt, a mieink a horvátokkal találkoznak az elődöntőben, mert az olimpiai bajnok hosszabbítás után, 7-6-ra verte Ausztráliát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik